Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památky v Karlovarském kraji letos nezdraží, čekají je významné investice

Památky v Karlovarském kraji zahájí letošní turistickou sezonu většinou od 1. dubna. Některé jsou ale aspoň zčásti otevřené celoročně. Většina památek letos zdražovat nebude. Týká se to třeba zámku Kynžvart, Valeč nebo chebského hradu. V tomto roce je čekají významné investice, některé i v řádech desítek milionů korun.

Zámek Kynžvart letos oslaví výročí 250 let od narození významného majitele, knížete Metternicha. Výročí si na zámku připomenou odbornou konferencí, při které bude mimořádně vystavené církevní roucho vyrobené z původní uniformy knížete. Pro širší veřejnost bude připravené divadelní představení o životě rakouského politika a diplomata.

Vrcholem sezony v této památce bude letos otevření nové expozice Kynžvartské daguerrotypie. Jedna z nejstarších daguerrotypií na světě získala v roce 2017 status první movité UNESCO památky v Karlovarském kraji. Pro vystavení unikátní technické památky připravuje správa zámku novou expozici zhruba za 40 milionů korun. Předpokládaný termín otevření je koncem roku, řekl kastelán Ondřej Cink.

Významné investice čekají letos také další památku ve správě Národního památkového ústavu (NPU), zámek Valeč. Dokončena by měla být oprava historického theatronu, který dříve sloužil jako amfiteátr. V areálu zámku tak podle kastelána Tomáše Petra čeká návštěvníky další zajímavost. Současně se na zámku opravuje historický skleník s exotickými rostlinami za 37 milionů korun, který by měl být hotový příští rok. Zámek po návštěvníky chystá také tradiční kulturní akce, jako jsou Slavnosti květů či hudební festival Povaleč.

Na chebském hradu bude letos na návštěvníky čekat nová expozice v opraveném bastionu, který je součástí barokní části hradu. "Expozice se bude věnovat vývoji militárií, tedy zbrojařství od ranného středověku po přelom 18. a 19. století," řekl novinářům kastelán Tomáš Dostál. Chebský hrad loni navštívilo přes 56 000 lidí. Skončily také několikaleté opravy ve vnitřním areálu původně románského hradu. Práce ale budou pokračovat na vnějších hradbách, a to v několika etapách, podle finančních možností města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky památky, investice do památek, Kynžvart, Valeč, chebský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v Karlovarském kraji letos nezdraží, čekají je významné investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.