Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny v Karlovarském kraji mají zájem o kurzy zvyšování kvalifikace

O kurzy, které mají pomoci uprchlíkům z Ukrajiny zvýšit uplatnění na pracovním trhu, je v Karlovarském kraji zájem. Do nového projektu, který pořádá Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK), se zapojilo na 200 lidí. Nabízí jak kurzy češtiny nebo třeba práci s počítačem. Přínosem jsou také pro řadu zaměstnavatelů i představitelů měst.

"Zvyšování kvalifikace a odbornosti uprchlíků z Ukrajiny vede k jejich většímu zapojení do pracovního trhu, a získají tak i lepší nabídky pracovních příležitostí. Zároveň to zlepší jejich šance na úspěšnou integraci do nového prostředí. Obsazení volných pracovních pozic zase vede k posílení ekonomiky," uvedlaředitelka KHK KK Lenka Mansfeldová.

V Karlovarském kraji žije podle odhadů asi 10 000 uprchlíků z Ukrajiny. Zaměstnaných jich je aktuálně podle údajů úřadu práce přibližně 3500. Nejvíce jich našlo práci v okrese Cheb, dále na Karlovarsku a nejméně na Sokolovsku. Obsazeni jsou zejména na nejnižších pozicích. Například na Chebsku Ukrajinci nejčastěji pracují jako skladníci či obsluha manipulačních vozíků, na Karlovarsku jako pomocní či nekvalifikovaní pracovníci. Dále jsou zaměstnání jako prodavači, číšníci, pomocní kuchaři či asistenti ve zdravotnictví či sociálních službách.

Krajská komora připravila 16 kurzů českého jazyka. Zájem o ně pro své zaměstnance projevilo sedm společností, například Nemocnice Sokolov, Léčebné lázně Mariánské Lázně či chebská DHL. Dále nabízí kurzy s počítačem nebo prohloubení tzv. měkkých dovedností, konkrétně týmové spolupráce. Součástí projektu jsou také konzultační dny, při kterých pracovníci pomáhají zájemcům se životopisem či poskytnou poradenství o českém pracovním trhu.

Místní firmy kurzy pro uprchlíky oceňují. Díky Ukrajincům se jim podařilo obsadit dlouhodobě volná pracovní místa. "V současnosti tvoří opravdu významnou součást našich pracovních týmů a díky jejich rozvoji a intenzivnímu vzdělávání se nám velmi dobře daří nejen počáteční integrace, ale i další kariérní posun. Máme již i pozitivní ohlasy přímo z provozů od nadřízených, kteří si pochvalují velké pokroky především v rámci usnadnění komunikace a mnohem lepší spolupráce v týmu," uvedla specialistka pro vzdělávání a rozvoj DHL Supply Chain Veronika Markupová.

Na projekt získala krajská komora dotaci od Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Pilotní část potrvá do konce března, pak ji budou pracovníci hospodářské komory vyhodnocovat. Pokud splní očekávání, mohl by podle ředitelky pokračovat.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky uprchlíci z Ukrajiny, uprchlická krize, Karlovarský kraj, zvyšování kvalifikace, pracovní uplatnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny v Karlovarském kraji mají zájem o kurzy zvyšování kvalifikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.