Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj rozdělí třetí část přebytku loňského hospodaření, půjde o 114,5 milionu korun

Třetí část loňského přebytku hospodaření přerozdělí Karlovarský kraj, půjde o 114,5 milionu korun. Kraj loni hospodařil s přebytkem přes jednu miliardu korun. Větší část už krajští zastupitelé rozdělili. Ve třetím balíku jsou navýšení dotačních programů nebo rezerva na platby za ubytování ukrajinských uprchlíků.

"Jsou to akce, které se nedostaly nad čáru možností při návrhu rozpočtu a jsou pro nás prioritní. A jsou to také akce, které se vyskytly v prvních měsících tohoto roku. Je to například dofinancování programu na obnovu památek, kde kvůli převisu žádostí navyšujeme o pět milionů korun. Jsou to finance na stavební úpravy dětského domova v Mariánských Lázních. Anebo je to dofinancování rezervy, řekněme polštáře na financování úhrad na ubytování uprchlíků, což se nám ale později vrátí od státu," uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Na rezervu na ubytování uprchlíků navrhla rada vyčlenit 80 milionů korun. Důvodem je hlavně to, že kraj platí ubytovatelům zhruba do dvou týdnů, zatímco od státu za tyto náklady dostává peníze až o několik týdnů později. S uprchlickou krizí souvisí i 2,2 milionu korun, které chce kraj dát městu Mariánské Lázně na zajištění základního školního vzdělávání pro ukrajinské děti. V Mariánských Lázních žije nyní poměrně velká skupina uprchlíků a místní základní školy musely zvýšit své kapacity.

Z loňského přebytku dá také Karlovarský kraj peníze na studii a analýzy na energetická opatření v budovách ve vlastnictví kraje nebo zpracování Plánu spravedlivé územní transformace Sokolovska. Navýší se i suma na podporu strojové techniky k údržbě lyžařských tras nebo program na podporu památek zapsaných na seznamu UNESCO. Část přebytku si Karlovarský kraj ještě ponechá v rezervě na možné neplánované výdaje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Karlovarského kraje

Štítky rozdělení přebytku loňského hospodaření, hospodaření kraje, přebytek hospodaření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj rozdělí třetí část přebytku loňského hospodaření, půjde o 114,5 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.