Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarský kraj připravuje nákup plynu na dva roky, čeká nižší ceny

Karlovarský kraj připravuje nákup plynu pro sebe, své organizace a obce na roky 2024 a 2025. Očekává, že i když ceny už asi nebudou takové jako před válkou na Ukrajině, měly by postupně klesat, a to výrazně pod hranici dnešní státem zastropované ceny. O definitivní variantě nákupu ale bude kraj rozhodovat až v druhé polovině roku, kdy bude i jasnější vývoj na trhu s energiemi, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Karel Jakobec (ODS).

Karlovarský kraj nakupuje elektrickou energii a plyn pravidelně na dva roky dopředu. Další nákup plynu tak bude na roky 2024 a 2025. "Předpokládám, že v tu dobu už stát nebude uvažovat o zastropování na tato léta, protože jinak by pro nás bylo výhodnější nakupovat tak, jak je tomu nyní u našich nákupů elektrické energie za spoty, tedy za aktuální cenu na trhu. Výsledky za leden a únor jsou velmi zajímavé a ani zdaleka nedosahujeme na zastropované částky. A pokud se to tak bude vyvíjet i dále, mohli bychom za rok ušetřit kolem deseti až 15 milionů korun. Ale v případě plynu zastropování s největší pravděpodobností už nebude, takže budeme uvažovat asi o postupném nákupu v průběhu podzimu, dejme tomu do čtyř nákupních pokynů," uvedl Jakobec.

Evropské státy se podle Jakobce snad už poučily a nebudou závislé na jednom zdroji plynu. V následujících letech tak předpokládá, že se bude rychle rozvíjet infrastruktura potřebná k tomu, aby se do Evropy dostal plyn z jiných zdrojů než z Ruska. A s přibývajícím plynem na trhu by tak i ceny měly postupně klesat.

Ve snaze maximálně snížit náklady na energie kraj zamýšlí také vytvoření vlastní energetické agentury. Měla by se transformovat ze zanikající krajské Agentury projektového a dotačního managementu. Její náplní by tak byly jak nákupy energií, tak hlavně energetický management, tedy monitorování reálné spotřeby a navrhování a realizace úsporných a jiných energeticky výhodných řešení pro krajské organizace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravuje nákup plynu na dva roky, čeká nižší ceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.