Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Průměrná mzda v Karlovarském kraji vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 38 019 Kč

V Karlovarském kraji vzrostla průměrná hrubá mzda ve 4. čtvrtletí roku 2022 na 38 019 korun. Meziročně šlo o nárůst o 6,5 procenta, což představuje 2330 korun. Průměrné mzdy v Karlovarském kraji zůstávají nejnižší ze všech krajů. V celém Česku se průměrná mzda v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšila na 43 412 koruny a rostla také rychleji, o 7,9 procenta, vyplývá ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Reálná mzda ale lidem klesla, při inflaci 15,1 procenta tak v Česku klesla reálná mzda o 6,7 procenta.

Údaje za čtvrté čtvrtletí loňského roku ukazují, že nejenže má Karlovarský kraj nejnižší mzdy, rozdíl mezi průměrnou mzdou v Česku a některými regiony se navíc zvětšuje. Růst o 6,5 procenta je nejnižším ze všech krajů. Nejrychleji rostly mzdy ve středních Čechách (o 8,5 procenta) nebo na jihu Čech (8,3 procenta). V Karlovarském kraji je podle údajů ČSÚ zhruba 82 400 zaměstnanců, meziročně přibylo asi 300 zaměstnanců.

Za celý loňský rok stoupla průměrná hrubá mzda v Karlovarském kraji na 35 093 koruny, proti roku 2021 o 5,8 procenta. Pro zaměstnance to znamenalo vyšší mzdu o 1914 korun. Vyšší mzdy ale nedohnaly růst cen. Lidé si tak za vydělané peníze mohou koupit méně než před rokem.

Nejvyšší mzdy se berou tradičně zaměstnanci v Praze, kde v posledním čtvrtletí loňského roku stoupla průměrná hrubá mzda na 52 213 koruny. Nejnižší mzdy pak jsou kromě Karlovarského kraje ještě Olomouckém, Zlínském nebo Moravskoslezském kraji.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky průměrná hrubá mzda, čtvrté čtvrtletí, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Karlovarském kraji vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 38 019 Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.