Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výročí invaze na Ukrajinu připomenou v Karlovarském kraji koncert či výstava

Koncert, výstava či průvod městem připomenou v Karlovarském kraji výročí ruské invaze na Ukrajinu. Dům kultury v Ostrově chystá mírový koncert, jehož výtěžek poputuje na projekt Člověka v tísni. V Chebu je ke zhlédnutí výstava ukrajinských fotografů zachycující život ve válce. Festival Jeden Svět chystá v Karlových Varech promítání filmu o dětech na Ukrajině, ochutnávku ukrajinských jídel či besedu.

Kulturní dům v Ostrově připravuje společně s ukrajinskými uprchlíky, kteří našli azyl právě na Karlovarsku, mírový koncert. V Ostrově a okolí žije aktuálně kolem 900 běženců, většina z nich bydlí v soukromých ubytovacích zařízeních. "Cílem koncertu je mimo jiné poděkovat všem, kdo se o ukrajinské uprchlíky trvale starají, zmírňují tím jejich strádání a snaží se jim pomoci cítit se, v pro ně cizím prostředí, alespoň trochu jako doma," uvedl pořadatel koncertu Marek Poledníček.

Lidé budou moci na akci zaplatit dobrovolné vstupné nebo zakoupit tričko. Autorkou grafického návrhu, který vyjadřuje nezlomnou touhu po svobodě, je výtvarnice z Ukrajiny. Cena trička bude 365 Kč, přičemž 250 Kč z každého trička bude odesláno na aktuální projekt Člověka v tísni – jídlo pro lidi uprostřed války.

"Po 12i měsících poněkud ochabla empatie mnoha obyvatel nejen našeho města, a proto je důležité nedopustit, abychom si na válku zvykli. Každodenní záběry v médiích ukazují, že situace dnes je daleko horší, než byla před rokem. Pominul jen původní šok, že je něco takového vůbec možné," řekl Poledníček.

Rok od války si připomenou také lidé v krajském městě. Spolek Karlovarsko pro demokracii tam v den výročí připravuje průvod světel centrem města. V Chebu Galerie 4 připravila výstavu s názvem Rok poté, která prezentuje fotografie předních ukrajinských fotografů, členů Ukrajinské asociace profesionálních fotografů.

Festival Jeden Svět bude příští pátek v karlovarském kině Drahomíra promítat film Dům z třísek, který přibližuje atmosféru dětského ústavu na Ukrajině nedaleko bojové linie. Součástí bude ochutnávka typických ukrajinských jídel, která připraví členky ukrajinského týmu terénních pracovníků a psychologů Člověka v tísni. Navazující debata se bude věnovat aktuální situaci dětí v Ukrajině i dětských uprchlíků mimo Ukrajinu.

V pátek uplyne rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ruská armáda zahájila letecký i pozemní útok v ranních hodinách 24. února 2022. Agrese vyvolala obrovskou vlnu solidarity v České republice i zahraničí. Západní lídři kroky Moskvy odsoudili a proti Rusku uplatňují sankce.

V Karlovarském kraji pobývá aktuálně asi 10 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, kultura, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výročí invaze na Ukrajinu připomenou v Karlovarském kraji koncert či výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.