Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesy města Chebu se po kalamitách vrátily k běžnému hospodaření

Lesy města Chebu se postupně vracejí po kůrovcové kalamitě k běžnému hospodaření. Zatímco v letech 2020 a 2021 hospodaření ovlivňovaly kalamity po silném větru a následně po škodách způsobených kůrovcem, vloni už městská společnost hospodařila podle lesního plánu. Podíl plánovaných těžeb a tzv. výchovných zásahů už převážil nad zásahy po kalamitách. Podnik Městské lesy Cheb tak vloni vytěžiy 14.000 kubíků dřeva, což je objem, který odpovídá těžbě před kalamitami.

„Je tu znatelný ústup od holosečí. Postupně přecházíme k podrostnímu způsobu hospodaření s důrazem na přirozenou obnovu. Celkem se nám to daří, je to přechod k přírodě blízkému hospodaření. Cílem je mimo jiné i boj proti klimatickým změnám," uvedl jednatel společnosti Josef Kubát.

Lesy města Chebu hospodaří na 2786 hektarech lesních pozemků, z toho 2143 hektarů je na českém území, v okolí Chebu, a 643 hektarů vlastní Cheb i v sousedním Německu. Vloni chebské lesy vysadily 75 000 sazenic, z toho 15 000 listnáčů, nejčastěji buk, dub nebo lípu. Zbytek 60 000 sazenic pak byly jehličnany, borovice, jedle nebo douglasky.

V uplynulém roce se také zvýšil zájem veřejnosti o koupi palivového dříví. Zájem přitom trvá a dá se očekávat, že vhledem k cenám energií to tak bude nadále. Lepší ceny pak umožnily společnosti vytvořit rezervní fond pěstební činnosti, který může využít v době, kdy jsou ceny dříví na trhu nižší a prodej se tolik nevyplácí. Dobře se prodávaly i méně kvalitní sortimenty dříví. Díky tomu by se hospodaření firmy mělo dostat za loňský rok do mírného zisku i po zaplacení pachtu městu Cheb.

Kromě hospodářské činnosti se ale Lesy města Chebu věnovaly i úpravě cest a svážnic nebo lesní pedagogice, která se stává stále populárnější nejen u školních dětí. Kromě toho zaznamenali lesníci i zvýšený zájem veřejnosti o turistické užívání lesa, zejména ve srovnání s obdobím protiepidemických opatření. Lidé více chodí do lesa nebo jezdí na kole a tradičně na podzim lesy lákají i houbaře. Naopak negativním jevem poslední doby je podle Kubáta to, že někteří občané Německa přijíždějí, aby na okraji lesů odpalovali zábavní pyrotechniku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lesy, hospodářství, správa, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy města Chebu se po kalamitách vrátily k běžnému hospodaření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.