Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vážně zraněný vlk, kterého v září srazilo auto se dočká nového výběhu. Buduje ho záchranná stanice

Výběh pro vlka, kterého koncem září srazilo v Krušných horách auto, dokončují v těchto dnech v Bublavě na Sokolovsku. Výběh by měl ale sloužit i pro další šelmy, které se v záchranné stanici pro zvířata Drosera na Bublavě vyskytnou. K vybudování výběhu pomohly peníze od dárců, které osud zraněného vlka zaujal a kteří se mu rozhodli pomoci.

„Plot už je hotový, zahradníci nám pozemek upravili, máme tam i takové schovávačky. Na plotě zbývá už jen natáhnout nějaký drát nahoru. Co nás zastavilo, jsou kamery, na které stále ještě čekáme," řekl vedoucí záchranné stanice Drosera Vladimír Tomáš Smolík, podle něhož je sledování zvířat, které se ve stanici léčí, důležité.

Výběh může sloužit kromě vlků i dalším šelmám. Ačkoli v Krušných horách moc šelem není, posloužit může například liškám, jezevcům nebo rysům, kteří byli nedávno vysazeni na německé straně pohoří a kteří by se časem mohli objevit i na české straně hranic.

Výběh chtěla bublavská záchranná stanice postavit už delší dobu, chyběly ale peníze. Až případ zraněného vlka, kterého našli houbaři v příkopu u silnice mezi obcemi Horní Blatná a Potůčky na Karlovarsku, dostavbu urychlil.

Mladý vlk se uzdravuje ze svých vážných zranění, které zřejmě způsobila srážka z autem. Po zákroku na veterinární klinice v Praze se zotavuje ve vlašimské záchranné stanici. Jeho stav se překvapivě výrazně zlepšil. Ačkoli zprvu zvířecí záchranáři vůbec neuvažovali o tom, že by se někdy mohl vrátit do přírody, nyní už připouštějí i tuto variantu.

Zraněný vlk z Krušnohoří je na tom lépe, lidé přispívají statisíce korun

Vlk sražený v Krušných horách je po zákroku v dobrém stavu. Šelma podstoupila operaci obou kyčlí, zbylá poranění se hojí sama a snaží se už i postavit. Dnes byl vlk převezen na doléčení do záchranné stanice ve Vlašimi. Bublavská záchranná stanice...

Pokud by to zdravotní stav zvířete umožnil, byl by to zřejmě první pokus vrátit tak vážně zraněného vlka do přírody, minimálně v Česku. Jde totiž asi o první případ, kdy vlk srážku z autem přežil. Podle Viléma Babiče z bublavské záchranné stanice by to tak byl jakýsi pilotní pokus. Vlk by se musel vrátit do své původní smečky, která by jej musela znovu přijmout mezi sebe.

Vlk se vyskytuje v Krušných horách několik let. První výskyt potvrdily fotopasti v roce 2017 a Krušné hory se tak staly teprve druhým teritoriem s potvrzeným výskytem této šelmy v České republice. V současnosti se na tomto území vyskytují asi dvě smečky a pravděpodobně jeden vlčí pár.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drosera Bublava Facebook

Štítky ČR, příroda, vlk, Bublava, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vážně zraněný vlk, kterého v září srazilo auto se dočká nového výběhu. Buduje ho záchranná stanice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.