Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ceny tepla a vody v Karlovarském kraji vzrostou, někde zdraží i MHD

Obyvatele Karlovarského kraje čeká v roce 2023 zvýšení cen některých služeb. Víc si připlatí za vodu, teplo, někde i za jízdné v MHD. Zdražování je způsobeno hlavně růstem cen energií, pohonných hmot i růstem mezd. Nemělo by jít jednotlivě o skokové zvýšení cen, dohromady ale růst cen služeb lidé pocítí.

Cena vodného a stočného v obcích Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech se zvýší v příštím roce v průměru o 15,77 procenta. U domácností cena metru krychlového vody stoupne zhruba o 14 korun na 105,21 koruny. Důvodem vyššího růstu ceny než v minulých letech byl výrazný růst cen energie i dalších vstupů.

Zdražení čeká i odběratele na Chebsku, jejichž vodohospodářské zařízení spravuje společnost Chevak. Vodné a stočné zdraží proti letošnímu roku o zhruba 12,8 procenta. Cena vodného a stočného se zvýší z letošních 99 korun na krychlový metr na 111,65 koruny. Pro obyvatele Sokolova a okolí se zvýší cena za vodné a stočné také. Lidé zaplatí za kubík vody 119 korun, což je o 13,8 procenta více než v letošním roce. Dražší bude i teplo. Výhodu mají města a obce, které jsou zásobovány teplem od Sokolovské uhelné. Teplo z uhlí totiž neprodělalo takový cenový šok, jako zdroje, které vyrábějí teplo z plynu.

Sokolovská bytová zvýší od ledna cenu tepla o 15,3 procentana 803 Kč včetně DPH za gigajoule. Meziročně jde o nárůst o 97 korun. Z celkové částky je 13,3 procent navýšení od dodavatele tepla Elektrárny Tisová Sokolovské uhelné, zbylá dvě procenta jsou navýšení od Sokolovské bytové. Za zvýšením ceny stojí zdražení páry od dodavatele, ale i nárůst ceny vody, elektrické energie, pohonných hmot či mezd. Podle výpočtu města rodina v bytě o velikosti 55 metrů čtvereční zaplatí v příštím roce za teplo 1280 korun na měsíc a za teplou vodu 899 korun.

Teplárna v Karlových Varech nastavila cenu pro příští rok na sekundárních rozvodech na 177 korun za stálou platbu a 484 korun za proměnnou platbu, celkem jde tedy o 661 korun za GJ bez DPH, 727,10 koruny s DPH. Představuje to navýšení o 13,2 procenta.

V Chebu, kde dodává teplo vyrobené převážně z plynu společnost Terea, bude pro příští rok cena tepla 1465 korun za gigajoule bez DPH (1611,50 s DPH). Je to zhruba o osm procent více než nyní. Napůl městská společnost Terea, která je dominantním dodavatelem tepla v Chebu, ale doufá, že v průběhu roku bude moci ceny mírně snížit, řekl novinářům jeden z jednatelů společnosti Terea Stefen Zagermann. Nastavená cena je totiž daná zastropovanou cenou plynu.

V Karlových Varech zdraží i některé druhy jízdného v MHD. Cena za jednorázovou jízdenku se zvýší z 20 na 25 korun u základního jízdného a z 25 na 30 korun u šedesátiminutové jízdenky. Ceny předplacených časových jízdenek zatím zůstanou stejné. V Sokolově se ceny MHD zatím měnit nebudou, podle místostarosty Jana Picky (nez.) se vedení města sejde s dopravcem Lignetou až v lednu či v únoru, kde se bude jednat i o případném zdražení jízdného na příští rok.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky cena tepla, cena vody, zdražení i MHD, zdražení tepla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny tepla a vody v Karlovarském kraji vzrostou, někde zdraží i MHD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.