Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj uvolnil 250 milionů na náklady spojené s uprchlickou vlnou z Ukrajiny

Na náklady spojené s uprchlickou vlnou související s ruskou agresí na Ukrajině uvolnil Karlovarský kraj přibližně 230 milionů korun. Většinu pokryly kompenzace od státu. Jde o náklady na ubytování či na provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Z rozpočtu kraje šlo asi 13 milionů korun.

"Karlovarský kraj vynakládá prostředky na prvotní zajištění základních životních potřeb uprchlíků, včetně stravování. Tam jsme na úrovni 13 milionů korun, a to jsou peníze, které jdou z prostředků Karlovarského kraje," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).. Kromě stravování šlo například o nákupy hygienických pomůcek či léků. Vedení kraje ale podle hejtmana na počátku uprchlické vlny očekávalo daleko vyšší výdaje z vlastních prostředků. Většinu z nich jde uhradit z příspěvků ministerstva financí.

Asistenční centrum v Karlovarském kraji, kde žije asi 283 000 obyvatel, odbavilo od začátku provozu zhruba přes 18 000 běženců. Reálně jich ale podle odhadů krajského úřadu pobývá v kraji zhruba polovina. Nejvíce jich v kraji žije v Karlových Varech a v Mariánských Lázních, kde jsou dostatečné ubytovací kapacity.

V poslední době projde centrem přibližně 300 Ukrajinců týdně. Zhruba polovina z nich ho využívá při přijímacím procesu, zbytek uprchlíků v případě, když potřebují vyřídit změnu ve statusu dočasné ochrany, změnu ubytování či potřebují vyjet na Ukrajinu.

Na případný vyšší příliv uprchlíků je kraj připraven. V případě potřeby se prodlouží otevírací doba uprchlického centra, dostatečné jsou také ubytovací kapacity.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSKVK

Štítky pomoc Ukrajině, uprchlická vlna, KACPU, Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj uvolnil 250 milionů na náklady spojené s uprchlickou vlnou z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.