Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dělníci v Kyselce dokončili letos opravy další části poškozených památek

Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka dokončila letos opravy další části poničených někdejších lázní. Hotový je krov lázeňské jídelny a dokončuje se nárožní věž Jindřichova dvora. Pracovalo se i na lodžii vily Vilemína nebo na věži Mattoniho vily, která by mohla být příští rok zpřístupněna. Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka se ale i letos potýkala hlavně se získáváním dotací na pokračování svých prací na záchraně komplexu lázeňských budov, kterým ještě před deseti lety hrozil zánik, řekl dnes novinářům ředitel o. p. s. Miroslav Perout.

„V roce 2021 jsme na lázeňské jídelně začali s tesařinou. Udělala se třetina směrem k Mattoniho vile. Dostali jsme z programu ministerstva kultury na podporu obnovy kulturních památek prostřednictví obcí s rozšířenou působností 200 tisíc korun a udělali jsme etapu za 1,26 milionu. Letos jsme dodělali zbytek směrem k lázeňskému pítku. Zatím jde o krov, tedy bez krytiny, a připravujeme rozpočty na krytinu. Rádi bychom tam vrátili břidlici, která tam byla, ale jen rozpočet na břidlici je asi 700 tisíc korun," řekl Perout.

Práce na opravách jednotlivých budov, kterých je v bývalém lázeňském komplexu Kyselka celkem 11, jdou na první pohled pomalu. Obnova ale podle Perouta postupuje tak, aby se objektům vrátila co nejvěrnější původní podoba. Přitom o. p. s. Lázně Kyselka funguje jen z dotací, které získá, a z darů zakladatelů. Pravidelně finančně přispívá jen nápojářská společnost Mattoni 1873, z jejích příspěvků se hradí hlavně chod o. p. s. a také spolufinancování projektů, na které Lázně Kyselka získaly dotace.

O. p. s. Lázně Kyselka si nechala zpracovat studii možného budoucího využití komplexu budov. Navrhuje dát někdejším známým lázním, které založil Heinrich Mattoni, nové využití. Velkorysé plány počítají s investicí v řádech stovek milionů korun. Zájem investorů by mohla Kyselka přitáhnout, protože je i přes svůj současný stav vyhledávaným turistickým cílem kvůli svým budovám a pramenům a také místem, kudy ročně po řece Ohři proplují tisíce vodáků.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obec Kyselka/Facebook

Štítky Kyselka, Oprava, Památky, Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci v Kyselce dokončili letos opravy další části poškozených památek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.