Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Handicapovaný sportovec Pavel Kovář nemůže závodit bez nového handbiku, pomoci mu může veřejná sbírka

Veřejnou sbírku, jejíž výtěžek bude věnován handicapovanému sportovci Pavlu Kovářovi na pořízení nového závodního modelu handbiku vyhlásil Karlovarský kraj. Se stávajícím modelem handbiku nemůže Pavel od příštího roku závodit. Nový stroj vyjde na 300 tisíc korun.

„Veřejnou sbírkou chceme pomoci Pavlovi, který se nevzdal sportu ani po závažném úrazu, jenž jej upoutal na invalidní vozík. Nyní je imitován modelem svého původního handbiku, s nímž se nebude moci účastnit závodů. Je mi velmi sympatické, že i přes nepřízeň osudu je Pavel aktivním sportovcem a věřím, že nový handbike mu vlije do žil další chuť a sílu do tréninku a závodění,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).

Pavel se od dětství věnoval basketbalu na vysoké úrovni a zalíbení našel také ve hře na kytaru. V roce 2009 se ale jeho život obrátil naruby. Nešťastný skok do vody skončil poraněním krčního obratle, míchy a následně ochrnutím těla od krku níže. Prognóze lékařů nezněla příliš optimisticky, ale Pavel se nesmířil s tím, že by měl být jen ležícím pacientem. Jeho odhodlání podpořil také fakt, že poraněná mícha byla „jen“ stlačená a existovala šance na zlepšení jeho zdravotního stavu. Pomocí rehabilitací, cvičení a hlavně obrovské vůle a odhodlání se mu již částečně podařilo rozpohybovat ruce, ramena a vrchní část zad.

Vzhledem k povaze postižení se Pavel začal věnovat jízdě na handbiku – speciálně upraveném kole na ruční pohon a účastní se závodů českého i světového poháru silničních handbiků. Bohužel jeho současný model již od roku 2023 nebude odpovídat směrnicím závodů a Pavel tak s tímto kolem nebude vpuštěn na tratě. Cena nového handbiku je zhruba 300 tisíc korun.

„Absolutně nevím, jak mám takovou zprávu podat, ale asi nejlépe říct to bez omáčky kolem ne ? V květnu na světáku jsem se dozvěděl, že mé kolo od roku 2023 nebude splňovat normy a já s takovým kolem nebudu vpuštěn do závodu. Celou dobu tak vymýšlím co bude dál. Mé kolo mám teprve asi čtyři roky a počítal jsem s delším partnerským intervalem. Z toho důvodu vlastně nevím co bude se mnou dál. Trénovat tvrdě budu na mém dosavadním kole. No nevím zatím v tunelu světlo nevidím, ale ještě to nevzdávám. Už jsem dostal dost tvrdých ran a tuto je rána od těžké váhy! Doufám to není mé KO," napsal Pavel Kovář na svém facebookovém profilu. 

Výtěžek veřejné sbírky bude věnován Pavlovi na pořízení nového závodního handbiku. Příspěvky je možné posílat na speciální bankovní účet č.: 123-7817530227/0100. V budově Krajského úřadu Karlovarského kraje bude také k dispozici zapečetěná pokladnička.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Mensatorová, Facebook

Štítky handbike, veřejná sbírka, Pavel Kovář, handicapovaný sportovec, Karlovarský kraj, Starostové a nezávislí, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Handicapovaný sportovec Pavel Kovář nemůže závodit bez nového handbiku, pomoci mu může veřejná sbírka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.