Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj podpoří účastníky programu Ceny vévody z Edinburgu

Karlovarský kraj podepsal memorandum o spolupráci s obecně prospěšnou společností The Duke of Edinburghs International Award Czech Republic Foundation (DofE). Cena vévody z Edinburghu je edukativní program zaměřený na osobnostní rozvoj mladých lidí a v Karlovarském kraji se už do něj některé školy a jejich žáci zapojili. Kraj by chtěl rozšíření tohoto programu, který funguje po celém světě, ještě podpořit, řekl dnes při podpisu smlouvy krajský radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti).

"Výsledkem má být, aby se školy nebály a zapojily se do tohoto programu. Zejména cílíme na školy odborné a integrované školy, kde chceme podpořit učitele, aby se do toho zapojili a podporovali studenty, aby se do toho zapojili," řekl dnes novinářům Čermák. Z krajských škol se do programu DofE zapojila zejména gymnázia, v Karlových Varech, Ostrově a Mariánských Lázních, a také obchodní akademie v Karlových Varech.

"Například na Gymnáziu Ostrov DofE rozjeli minulý rok v covidové situaci, takže jsou velmi mladé centrum a přesto nyní mají fantastických 36 účastníků a úžasné výsledky. Dlouhou tradici má DofE i v DDM Sova Cheb. Vše funguje díky skvělým učitelům a vychovatelům a máme za Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu velkou radost, že je kraj formou memoranda v jejich aktivitách podpoří,“ řekl k podpisu memoranda Regionální manažer DofE pro Jihozápadní Čechy Josef Nový.

Zkušební verze programu byla spuštěna v roce 1956 a u jejího zrodu stáli manžel britské královny Alžběty II., princ Filip, společně s Kurtem Hahnem. Do České republiky se program dostal v roce 1995 díky prvorepublikové golfové šampionce Luise Abrahamsové, spuštěn byl pod záštitou Ministerstva školství a mládeže ČR. Zpočátku se zapojily hlavně střední školy, dnes se na programu podílí více než 80 institucí formálního i neformálního vzdělávání. Každý rok se zapojí zhruba 1000 mladých Čechů a Češek, které podporuje okolo 300 školitelů.

Oblasti DofE jsou pohyb, dovednost a dobrovolnictví. U každé aktivity si účastník programu stanoví určitý cíl, který ho bude motivovat a posouvat dál. Na závěr ještě absolvuje týmovou expedici v přírodě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zamecek.net

Štítky ČR, Británie, správa, školy, vzdělání, Karlovarský, Karlovarský kraj, Edinburgh, Česká pirátská strana, The Duke of Edinburghs International Award Czech Republic Foundation, o.p.s., Karlovy Vary, Česko, Alžběta II., Kurt Hahn, Ministerstvo školství, mláde

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj podpoří účastníky programu Ceny vévody z Edinburgu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.