Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarské asistenční centrum začalo fungovat na nábřeží Jana Palacha

Karlovarské asistenční centrum na pomoc ukrajinským uprchlíkům (KACPU) od včerejška funguje na novém místě - v bývalé škole na nábřeží Jana Palacha. Doteď nevyužívaná budova je kapacitně i dispozičně vhodnější než dosavadní prostory, navíc je ve středu města. Přestěhováním centra do větších prostor se chce Karlovarský kraj připravit na případnou větší vlnu běženců v zimních měsících, informoval hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Nové centrum navštívily dopoledne desítky lidí.

Doteď KACPU sloužilo v depozitáři krajské knihovny v areálu krajského úřadu na okraji města. "Vzhledem k nevyhovujícím prostorám a po dohodě s městem Karlovy Vary jsme se domluvili na využití bývalé školy na Nábřeží Jana Palacha. Mělo by fungovat nadále jednak pro nově příchozí uprchlíky, tak i pro uprchlíky, kteří tady už jsou, ale potřebují administrativní pomoc. Od 1. ledna bude centrum fungovat i na prodlužování dočasné ochrany," řekl hejtman.

Jediné centrum v kraji bude pracovat vždy v pondělí, středu a pátek, kromě svátků, od 8:00 do 15:00. Uprchlíci si v něm mohou zařídit veškerou agendu spojenou s příchodem do ČR. Využít ho mohou i v případě, když potřebují vyřídit změnu ve statusu dočasné ochrany, změnu ubytování či potřebují vyjet na Ukrajinu. K dispozici je zde také vyhrazené parkování. Lidé z Ukrajiny zde mají stále zajištěnou možnost setrvat i v době, kdy se neregistruje. Centrum dokáže odbavit několik stovek lidí denně.

Uprchlické centrum v Karlovarském kraji začalo po vypuknutí války na Ukrajině sloužit v karlovarské KV Areně, která dokázala odbavit přes 1000 běženců za den. Na jaře přicházelo do regionu až několik stovek migrantů denně. KV Arenu využívali lidé i jako dočasné ubytování. S opadnutím uprchlické vlny se kraj rozhodl v létě centrum přemístit do depozitáře knihovny.

Od začátku ruské agrese na Ukrajině prošlo centrem přes 17 700 uprchlíků, reálně jich v kraji pobývá podle odhadů asi polovina. Ubytování zprostředkovali pracovníci centra téměř 5500 lidem. Denní návštěvnost se ve dnech, kdy jsou v provozu agendy, drží okolo stovky.

Karlovarský kraj vynaložil na pomoc uprchlíkům z krajského rozpočtu zhruba 230 milionů korun. Náklady podle hejtmana téměř zcela pokryly příspěvky od státu. Dále kraj vložil na pomoc válkou zasažené Ukrajině pět milionů korun do veřejných sbírek.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský, Jan Palach, uprchlík, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, KV Arena, ruská invaze na Ukrajinu, Karlovy Vary, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské asistenční centrum začalo fungovat na nábřeží Jana Palacha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.