Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sportovní areály v Karlovarském kraji hledají, jak ušetřit a neomezit služby

Městské sportovní areály připravují opatření, která by jim umožnila snížit spotřebu energie, ale zároveň co nejméně omezit služby pro veřejnost a sportovní kluby. Plánují upravit provozní dobu, šetřit na místech, kde není třeba tolik topit, i efektivně využívat zbytkové teplo z energeticky náročných provozů. Cílem je zachovat rozsah služeb tak, aby byly dostupné a příliš se nezdražovaly. Úbytek návštěvníků by měl zase dopad na tržby, řekli ředitelé sportoviště v Karlových Varech a Chebu.

Největším rekreačně sportovním areálem v kraji je KV Arena s. r. o. v Karlových Varech. Provozuje zimní stadion, míčovou halu a bazénové centrum. „Máme zpracovaný koncept, který budeme diskutovat. Je to otázka poskytování veřejných služeb. I pro lidi budou některé služby méně dostupné a je otázka, jestli zvedat za této situace ceny. Nekloníme se k tomu, ale budeme to ještě diskutovat s městem," řekl jednatel KV Areny Roman Rokůsek.

KV Arena hledá taková opatření, která nesníží uživatelský komfort. „Například pokud bychom snížili teplotu v bazénu ze 27 na 25 stupňů a bude tam polovina návštěvníků, tak to moc užitku nepřinese," uvedl Rokůsek. „Osadili jsme nyní elektroměry na sauny, které jsou přímým spotřebitelem elektřiny na rozdíl od bazénu, kde se využívá zbytkové teplo z chlazení ledových ploch. A až budeme mít výsledky odběrů, zvážíme, jestli nezavřeme sauny třeba v některých málo frekventovaných měsících nebo málo frekventovaných hodinách," popsal jedno z opatření jednatel KV Areny.

Další úspory by mělo přinést to, že KV Arena rozpustí ledy od konce extraligy do poloviny července, kdy se využívají méně. „Nechceme utlumovat bazén, ale třeba se neohřejou lidí tolik ve sprchách. A takové kombinace hledáme, abychom co nejvíce ušetřili, a zároveň to zákazníkům moc nezhoršili," uvedl Rokůsek. KV Arena by takto chtěla snížit spotřebu o zhruba 20 procent.

Podobně přemýšlí i Michal Ouřada, ředitel Správy sportovišť města Chebu, která je příspěvkovou organizací města. „Významným opatřením bylo obnovení provozu, který umožňoval využívání tepla ze zimního stadionu v bazénu. Šly jsme ale i cestou drobných opatření a aktivním přístupem zaměstnanců, kteří více hlídají, kde se svítí nebo topí zbytečně. Velkou úsporou bude také výměna osvětlení ve sportovní hale, kde byl dosud zářivkových systém, který měl velkou spotřebu a nedal se regulovat. Nyní máme nový, která má nižší spotřebu a zároveň můžeme třeba na tréninky snížit intenzitu osvětlení a na zápasy je pustit naplno," popsal Ouřada.

V Chebu se úsporami začali zabývat už na začátku roku, protože ve městě výrazně zdražilo teplo. Správa sportovišť proto zpracovala odhad zvýšených nákladů a požádala o zvýšení rozpočtu město, které vyhovělo. Minimálně na další měsíce tak má správa chebských sportovišť provoz zajištěný.

Na čem se provozovatelé areálů shodují, je i to, že úplné uzavření některých provozů, jak to bylo v době koronavirové pandemie, nepřinese takové úspory, jak by se na první pohled zdálo. Například rozmrazení ledové plochy nebo vypuštění bazénu nesníží náklady na nulu. Naopak náklady na obnovení provozu jsou pak o to vyšší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KV Arena

Štítky energie, rekreace, Karlovarský kraj, sportovní areál, teplo, sportoviště, Cheb, Karlovy Vary, KV Arena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovní areály v Karlovarském kraji hledají, jak ušetřit a neomezit služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.