Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O svatomartinská menu je v Karlovarském kraji menší zájem, lidé si připlatí

O svatomartinské menu je letos v restauracích v Karlovarském kraji zatím menší zájem. Například v Sokolově mají dosud jen polovinu rezervací, volná místa stále nabízejí i další restaurace v kraji. Lidé si letos za husu připlatí, a to jak v restauracích, tak i u místních chovatelů drůbeže. Na cenách se projevily vyšší náklady na energie i to, že se hus narodilo méně.

Sokolovská restaurace Steak Bar George, která připravuje svatomartinskou husu již 16. rokem, eviduje nižší poptávku než loni. Poprvé navíc přistoupili k tomu, že k rezervaci musí lidé zaplatit rezervační poplatek 300 korun. "Je to hrozné, ale ta husa i to stehno jsou prostě drahé a v dnešní době si nemůžeme dovolit udělat nákup, a když se to neprodá, tak to skladovat. Ale mrzí nás to, jak to dopadlo," řekl provozovatel Jiří Vítek. Lidí už podle něj chodí obecně do restaurací méně a mají menší útratu.

Sehnat husy letos pro provozovatele nebyl problém, a to díky dodavatelům z Německa. Cena ale podle něj vzrostla i o několik set procent. Kvůli zdražení surovin, ale i kvůli vyšším nákladům na energie i zaměstnance museli letos v restauraci zdražit. Za tříchodové menu lidé zaplatí 590 korun. Za dva dny kuchaři připraví až 150 kusů pečeného husího stehna.

V Biofarmě Epona ve Žluticích na Karlovarsku mají letos hus výrazně méně. "Letos je to velmi špatné, asi i kvůli tomu, že bylo sucho. Odchovali jsme deset hus, normálně jich odchováme tak 40," řekla majitelka farmy Ivana Pánková.

O husy od ekologických zemědělců má zájem především stálá klientela. Ceny jsou tu výrazně vyšší než v supermarketu, ale i přesto si najdou své kupce. Na biofarmě chovají navíc spíše větší husy o váze až 12 kilogramů a prodávají je celé. To může podle majitelky někoho i odradit. Připravit si svatomartinské menu je ale pro lidi tradice. "Letos se ale ozval člověk, který by si je vzal všechny a chce je živé, což nám velmi usnadní práci," uvedla Pánková. Cenu pak majitelka stanoví podle váhy a práce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farma Kalhov

Štítky ČR, chov, restaurace, gastro, husy, Karlovarský, husa, Karlovarský kraj, Sokolov, Jiří Vítek, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O svatomartinská menu je v Karlovarském kraji menší zájem, lidé si připlatí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.