Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Aši stojí znovu orientační hraniční sloup z první republiky

U hraničního přechodu Aš - Selb stojí od pátku znovu orientační hraniční sloup, který zde stál od první republiky. Jeho replika byla odhalena při příležitosti státního svátku vzniku Československa. Sloup označující československé území na téměř stejném místě stál až do roku 1990, a to včetně doby, kdy bylo hraniční pásmo za komunistického režimu nepřístupné, řekl dnes při odhalení replika jeden z iniciátorů návratu sloupu Boleslav Mandoň.

O osazení hraničních sloupů na hraničních přechodech Československé republiky se rozhodlo v roce 1923. Jak dnes popsal Mandoň, sloupy se vyráběly z lisovaných ocelových plechů ve slovenské železárně a do konce roku 1931 se jich na přechodech umístilo 225, z toho jen v ašském výběžku jich bylo šest.

"Po záboru pohraničí Němci byl tento hraniční sloup číslo 16 přetřen, byl z něho odstraněn československý znak a byl doplněn o hákový kříž. Po válce byl nakrátko obnoven. Jenže pak padla železná opona a sloup zůstal v nepřístupném hraničním prostoru. Přesto se o něj někdo staral, kdo, to dodnes nevíme, možná někdo z bavorské strany," uvedl Mandoň.

Myšlenka návratu sloupu na hranice se objevila už v roce 2014, tehdy se ji ale nepodařilo zrealizovat. Před dvěma lety se Mandoň a Bohumil Karban k nápadu vrátili a po peripetiích s úředními povoleními se sloup na konec podařilo vyrobit a umístit zpět.

"Nestojí přesně na stejném místě, ale asi o dva metry dál. Bylo ale potřeba najít místo, které nebude v ochranném pásmu hranice, nebude v ochranném pásmu silnice a nebude vadit ani ochrannému pásmu plynového rozvodu. Nakonec se to podařilo dojednat," popsal Mandoň.

Náklady na výrobu repliky byly zhruba 44 tisíc korun. Ty uhradilo město Aš v rámci letošních oslav 150 let od založení města.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVH Břeclav

Štítky ČR, Německo, historie, , sloup, První republika, vznik Československa, Selb, ochranné pásmo, Československo, Železná opona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Aši stojí znovu orientační hraniční sloup z první republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.