Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V chebské nemocnici začali s biologickou léčbou střevních zánětů

Chebská nemocnice začala s biologickou léčbou nespecifických střevních zánětů. Po Karlových Varech jde v kraji o druhé místo, kde je tato léčba možná. Lékaři ji poskytují na gastroenterologií interního oddělení. Zaměřuje se zejména na pacienty s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou, což je onemocnění tlustého střeva. Jde o nejvyšší stupeň léčby těchto onemocnění, který pacienti hojně vyžadují, řekl primář interny Marek Veinfurt.

"Tato léčba stojí na pomyslném vrcholu léčebného žebříčku až na malé výjimky. Slouží k tomu, abychom pacientům mohli nabídnout léčebnou alternativu v případě, že ta standardní léčba selže. Podává se buď kapačkou, nebo injekcemi. Naopak základní terapie sestává z léků, což jsou většinou kortikoidy či léky ovlivňující imunitu," řekl primář.

Crohnova choroba je chronický zánět střeva, který se objevuje nárazovitě. Většinou jsou postiženi mladí lidé ve věku mezi 15 a 35 lety, muži a ženy stejnou měrou. U starších osob může Crohnova choroba propuknout také. Typické příznaky jsou silné bolesti břicha a časté průjmy. Zatímco ulcerózní kolitida postihuje výlučně tlusté střevo, Crohnova choroba může zasáhnout jakoukoli část zažívacího ústrojí, od jícnu až po konečník. Biologickou léčbou se onemocnění dostává do klidové fáze. V případě většího zasažení zánětem je už nutný chirurgický zákrok.

Počet pacientů se střevními záněty podle primáře roste, zejména u mladé populace. Původně Karlovarská krajská nemocnice, pod kterou spadá karlovarská i chebská nemocnice, zvažovala rozšíření centra v Karlových Varech. Záměr ale narazil na nedostatečné personální kapacity. Navíc chtěla ulevit pacientům z Chebska od dojíždění.

Do karlovarské nemocnice dochází na pravidelnou biologickou terapii okolo 150 pacientů. Chebské centrum by do budoucna mohlo pojmout až 60 lidí. Nemocnice v Chebu má spádovou oblast 100 tisíc obyvatel. Využívají ji lidé jak z Chebska, tak z Tachovska, kde není nemocnice.

Biologická léčba je nejnovějším typem systémové léčby využívané pro řadu onemocnění. Kromě střevních zánětů je využívána zejména při léčbě rakoviny či různých autoimunitních onemocnění. Cílí na imunitní systém, kde blokuje vybrané komunikační signály a vždy se zaměřuje jen na malou část imunitního systému, kde problém vzniká, takže ostatní přirozené funkce imunitního systému léčba nezatěžuje.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto STAN

Štítky ČR, nemocnice, zdraví, Cheb, léčba, zánět, Karlovy Vary, Karlovarská krajská nemocnice, okres Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V chebské nemocnici začali s biologickou léčbou střevních zánětů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.