Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarské centrum pro uprchlíky se přemístí do bývalé školy v centru města

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Karlových Varech se přestěhuje do bývalé školy na nábřeží Jana Palacha. Nevyužívaná budova je kapacitně i dispozičně vhodnější než dosavadní prostory, navíc je v centru města. Fungovat tam bude od listopadu. Dosud je uprchlické centrum v depozitáři krajské knihovny v areálu krajského úřadu. Na případný růst počtu běženců je Karlovarský kraj připraven, řekl dnes novinářům hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

"Naše asistenční centrum, které funguje v depozitáři knihovny, je kapacitně omezené, což dostačovalo pro letní provoz. Požadavek více prostoru, zejména i s očekávaným prodlužováním dočasné ochrany od 1. ledna, a s možnou další migrační vlnou s nadcházející zimou a válkou na Ukrajině, jsme se rozhodli pro přemístění," řekl Kulhánek.

Asistenční centrum začne v novém místě pracovat od začátku listopadu. Do konce října mají hasiči a ostatní složky čas na jeho zařízení. Budova, která je v majetku Karlových Varů, je prázdná. Dispozičně je podle hejtmana vhodná pro fungování všech agend spojených s příchodem uprchlíků do ČR. Místo by zde našlo i dočasné nouzové přístřeší, a to v prostorách tělocvičny.

KACPU aktuálně využívají běženci nejen při přijímacím procesu, ale i v případě, když potřebují vyřídit změnu ve statusu dočasné ochrany, změnu ubytování či potřebují vyjet na Ukrajinu. "Proto bude lepší mít agendy sice rozdělené, ale na jednom místě v jedné budově," uvedl Kulhánek.

Jediné asistenční centrum v Karlovarském kraji začalo po vypuknutí války na Ukrajině sloužit v karlovarské KV Areně, která dokázala odbavit přes 1000 běženců za den. Na jaře přicházelo do regionu až několik stovek migrantů denně. KV Arenu využívali lidé i jako dočasné ubytování. S poklesem uprchlické vlny se kraj rozhodl centrum přemístit do depozitáře knihovny.

Od začátku ruské agrese na Ukrajině prošlo centrem přes 17 tisíc uprchlíků, reálně jich v kraji pobývá podle odhadů asi polovina. Nyní centrum odbavuje několik desítek uprchlíků týdně.

Karlovarský kraj má stále dostatečné kapacity pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Řada z nich si už řeší ubytování sama a nevyužívá krajské nabídky bydlení. KACPU zprostředkovalo dosud ubytování zhruba 5000 běžencům. "V souvislosti s tím, že po schválení balíčku Lex Ukrajina 4, kde je součástí i navýšení úhrad za ubytování, předpokládáme, že řada poskytovatelů bude chtít prodloužit smlouvy i v příštím roce," uvedl hejtman.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský, uprchlík, Petr Kulhánek, knihovna, Karlovarský kraj, Jan Palach, Karlovy Vary, Starostové a nezávislí, ruská invaze na Ukrajinu, KV Arena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské centrum pro uprchlíky se přemístí do bývalé školy v centru města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.