Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přes sto lidí přijelo na Sokolovsku podpořit Den za obnovu lesů

Den za obnovu lesa u rozhledny Cibulka mezi obcemi Krajková a Oloví na Sokolovsku dnes dopoledne přijelo podpořit přes 100 lidí. Největší prezentační a vzdělávací akce Lesů ČR se koná ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Lidé se na ní mohou seznámit nejen s prací lesníků, ale i lesní přírodou a mohou si také sami v lese vysadit stromy. Pořadatelé letos na Sokolovsku připravili 12 různých zastavení na dvoukilometrové stezce.

„Hlavním smyslem je, jakým způsobem obnovujeme lesy po kalamitách, ať už kůrovcových či jiných. Jak měníme druhovou skladbu lesů a jak ty lesy budou v budoucnu vypadat. Chceme lidem ukázat, že v budoucnu už les nebude čistě jen jehličnatý," uvedl krajský ředitel Lesů ČR Miroslav Rozner. Dnešní akcí si Lesy ČR připomínají také výročí 30 let od založení státního podniku.

Jen za první hodinu přijelo k rozhledně Cibulka víc než 140 lidí. Akci si nenechali ujít ani přes deštivé počasí. Lesníci připravili dva kilometry dlouhou naučnou stezku, na které se lidé mohli seznámit například s houbami, které v okolí rostou, s měřením stromů, s prací s koňmi a těžkou technikou v lese. Stánky se věnovaly i péči o návrat vody do lesů či podpoře sov v lese.

Návštěvníci si mohli v lese také vysadit stromek na třech různých stanovištích. K dispozici měli 4000 kusů sazenic po sedmi druzích od dubů, buků, modřínů až po javor či lípu. Na akci se podílelo přes 100 různých pracovníků. Letos nechyběli ani žáci a učitelé ze Střední lesnické školy ve Žluticích.

Stromy zde poblíž Kraslic nyní nemají větší problémy s kůrovcovou kalamitou. Aktuálně ale lesy v celém regionu trápí sucho. „Poslední dva tři roky nás postihuje sucho významným způsobem. Dříve Krušné hory byly poměrně vlhké a dostatečné na srážky. Nicméně letošní rok tady dva a půl měsíce nespadla ani kapka a Krušné hory se dostaly do srážkového stínu. Problém ale nebyl až tak obrovský, aby nás to postihlo z hlediska umírání porostů," řekl ředitel.

Den za obnovu lesa se koná v Karlovarském kraji od roku 2019. Tehdy se největší akce svého druhu konala v Karlových Varech a zúčastnilo se jí přes 2000 lidí. O rok později akce nebyla kvůli epidemii koronaviru. Loni do Ašského výběžku přijelo téměř 1000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, lesy, Karlovarský kraj, Den za obnovu lesů, les, okres Sokolov, Lesy České republiky, Česko, Praha, Oloví, Krušné hory, pandemie covidu-19, Střední lesnická škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes sto lidí přijelo na Sokolovsku podpořit Den za obnovu lesů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.