Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Karlovarském kraji ubývá lidí, pozorují statistici

Za první pololetí ubylo v Karlovarském kraji 278 obyvatel. Počet obyvatel klesl na Sokolovsku a Karlovarsku, na Chebsku lidí naopak přibylo. V kraji žilo ke konci června 282.932 lidí. Lidí ubývá hlavně přirozeným úbytkem, více lidí umírá než se rodí. V Česku za první pololetí přibylo 9 032 lidí, díky stěhování, vyplývá ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přirozený úbytek zaznamenali statistici ve všech třech okresech Karlovarského kraje. Jen na Chebsku ale počet lidí, kteří se do okresu přistěhovali, překonal přirozený úbytek. Zatímco na Chebsku o 205 lidí více zemřelo, než se narodilo, počet nově přistěhovalých převýšil odstěhované o 409. Celkově tak na Chebsku přibylo 204 lidí. Ke konci června na Chebsku žilo 88 162 lidí.

Na Karlovarsku byl přirozený úbytek 204 lidí. Do okresu se ale o sedm lidí více přistěhovalo, než z něj odešlo. Celkový úbytek tak byl o 197 obyvatel. Počet obyvatel Karlovarska byl na konci června 109 855.

Přirozený úbytek i úbytek stěhováním pak má Sokolovsko. Za první pololetí zemřelo o 131 lidí více, než se narodilo, a o 154 lidí více se odstěhovalo, než do okresu přišlo. Celkem tak na Sokolovsku ubylo 285 lidí. Počet obyvatel se tak snížil na 84 915 lidí.

Při přepočtu na počet obyvatel má Karlovarský kraj úbytek obyvatel třetí nejvyšší po Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Celkově se v Karlovarském kraji za prvních šest měsíců narodilo 1201 dětí. Naopak 1741 lidí za první půlrok zemřelo. Celkem 2023 lidí se pak do Karlovarského kraje přestěhovalo, z kraje ale odešlo 1761 lidí.

Stále trvá trend, kdy se v kraji více než polovina dětí rodí mimo manželství. Za první pololetí roku se nesezdaným párům narodilo 59 procent dětí. V sousedním Ústeckém kraji je to 63,2 procenta.

Za šest měsíců letošního roku se konalo v Karlovarském kraji 546 sňatků, rozvodem skončilo 300 párů.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pxabay.com

Štítky Karlovy, Vary, Statistika, Odchody, Karlovarský kraj, okres Cheb, Český statistický úřad, okres Sokolov, Česko, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Martínek

Není se čemu divit, nejmenší platy, nejdražší podmínky k životu, mizerné služby a politikům kraje je to jedno. Nepostavil se zde jediný nájemný byt a kde mají lidi bydlet ? Pro mladé je lepší odejít do jiných krajů a měst, mají tam aspoň lepší podmínky k životu a platy.

Úterý, 13. září 2022, 08:13Odpovědět

V Karlovarském kraji ubývá lidí, pozorují statistici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.