Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dvě historické kroniky Chebu se po 225 letech na jeden den znovu sešly

Asi po 225 letech se na jeden den sešly na jednom místě dvě historické kroniky města Cheb z 18. a první poloviny 19. století. Jedna, kterou psal tehdejší purkmistr Johann Thomas Funk, a druhá, sepsaná posledním chebský katem Karlem Hussem.

Podle historika Miloše Říhy, který včera v chebském infocentru výstavu kronik doprovázel výkladem, část Hussovy kroniky vychází z kroniky Johanna Funka, a jeho text doslova opisuje. Je tak zřejmé, že obě kroniky byly zřejmě v jistou chvíli v Hussově dílně současně, řekl včera. Výstava kronik je součástí dvoudenních oslav 700. výročí trvalého připojení Chebska k Českému království a také národního zahájení Dnů evropského dědictví.

„Karl Huss byl poslední chebský kat a psal svou kroniku o 80 let později. A první díl opisoval z Johanna Funka. Takže si dělám takovou představu, jak seděl v katovně, ty kroniky měl vedle sebe, blikotala mu tam svíčka a udělal několik opisovacích chyb, které jsem našel. No a v zásadě dnes se ty kroniky setkaly v Chebu po 225 letech,“ řekl Říha, který Funkovu kroniku překládal z němčiny do češtiny.

Jak popisuje, kroniky, na rozdíl od úředních záznamů a dokumentů, jsou více o příbězích a je na kronikáři, aby dokázal vybrat, která událost bude zajímat lidi za 100 nebo 200 let. „Jsou tu podrobnosti k notoricky známým událostem, třeba k Valdštejnově vraždě nebo když do Chebu přijel zimní král Fridrich Falcký, který zde byl pozvaný na oběd a potom ho chebské stavy vyprovodily na chebsko-české hranice, to bylo u Odravy, kde ho předaly českým stavům, kteří ho doprovodily na korunovaci do Prahy,“ uvedl Říha.

V kronikách jsou ale i pikantní příběhy té doby. Například skandál, který začal tím, že u jednoho kupce byla služka, která pravidelně kradla zboží a prodávala ho kramářům. Podle Říhy pak kupci někdo nabízel něco ke koupi a on zjistil, že je to jeho vlastní zboží. Když byla služka podrobena útrpnému právu, mimo jiné se přiznala k tomu, že měla hříšný sex s ženatými muži. Při rozplétání její výpovědi se začaly objevovat další cizoložné vztahy a aféra, která začala zlodějskou služkou, přerostla ve skandál, při kterém padaly hlavy a asi třicítka cizoložníků pak raději uprchla z Chebu.

Kroniku Johanna Funka získalo město Cheb před dvěma lety, kdy ji koupilo za 1000 eur (tehdy asi 26 600 korun) od soukromého majitele. Kronika Karla Hussa je zase součástí sbírek Státního zámku Kynžvart, kam se Huss, jinak vzdělaný a vážený občan, na sklonku svého života uchýlil.

V tradici chebský kronikářů nyní pokračuje Jindřich Turek, který se na výstavu kronik dnes také přišel podívat. Jeho mnohokrát oceněné, ručně psané a vlastnoručně ilustrované kroniky města si s těmi historickými nijak nezadají. I on si v přívalu informací musí vybrat ty události, které jsou zajímavé a mohly by mít v budoucnu pro čtenáře význam.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, literatura, historie, Cheb, Miloš Říha, Johann Funk, Karel Huss, Dny evropského dědictví, Fridrich Falcký, výstava, České království, okres Cheb, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě historické kroniky Chebu se po 225 letech na jeden den znovu sešly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.