Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalá hejtmanka Vildumetzová rezignuje na pozici místopředsedkyně Sněmovny

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) k 30. září rezignuje na pozici místopředsedkyně Sněmovny. Oznámila to dnes na tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO. Byla terčem kritiky kvůli tomu, že podnikatel Zakaría Nemrah, obviněný v kauze Dozimetr, byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte, o čemž informovaly ve středu servery Neovlivní a Seznam Zprávy.

Mračková Vildumetzová (ANO) už dříve tvrdila, že Nemrah je známým jejího manžela a sama se s ním nestýkala. „Od prvního dne opakuji, že to byl kamarád mého muže. Neřešila jsem s ním žádné pracovní věci. Vždy byl všude na pozvání mého manžela a v době, kdy byl na naší svatbě a na našem křtu, jsem absolutně netušila a ani nemohla tušit, že ho jednou bude stíhat policie. S kauzou Dozimetr nemám absolutně nic společného," prohlásila.

Výzvy ke své rezignaci odmítala, dnes ale informovala, že z vedení Sněmovny 30. září odejde. Vedení ANO vyjádřilo už dříve Mračkové Vildumetzové důvěru. Mračková Vildumetzová je bývalá hejtmanka Karlovarského kraje.

Výzvy k rezignaci 

Podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba je zjevné, že Mračková Vildumetzová nejenže nedokázala věrohodně vysvětlit vztah k jednomu z hlavních obviněných v kauze Dozimetr, ale záběry z její svatby dokonce dokazují, že nemluvila pravdu. „Za náš poslanecký klub mohu říci, že očekáváme, že hnutí ANO ve svých postojích nejen v této kauze bude konzistentní a podle toho se zachová paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová," řekl ještě před rezignací Vildumetzové šéf lidoveckého klubu Marek Výborný. „Připomenu jen, že Petr Gazdík rezignoval na post ministra školství v situaci, která zdaleka neodpovídala tomu, co teď vyplouvá na povrch ohledně paní místopředsedkyně," dodal.

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan na tiskové konferenci řekl, že hnutí ANO vyzývalo Starosty k radikálním krokům a jeho osobně označovalo nejrůznějšími názvy a pojmy, mělo by tedy být konzistentní ve svých postojích. „Ten samý člověk, který mě vyzýval k rezignaci, odpovědnost vyvodit nechce," poznamenal.

Gazdík skončil ve funkci kvůli kontaktu s jedním z obviněných v kauze, podnikatelem Michalem Redlem. Na svou pozici rezignoval i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek.

„Pokud paní Vildumetzová vyzývala k rezignaci pana vicepremiéra Rakušana, měla by jít nejprve sama příkladem, protože měla na rozdíl od něj úzké vazby na člena organizované zločinecké skupiny," napsal předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

Rezignovat by Mračková Vildumetzová měla i podle šéfa strany Ivana Bartoše. „Ona a její manžel se úzce přátelili se členem Redlova gangu, a navíc lhala. Jako svědka a kmotra si opravdu neberete někoho, 'koho sotva znáte přes manžela', jak tvrdila. A nepomůže jí ani rychlé smazání svatebního videa," poznamenal na twitteru. Odpovědnost kvůli kauze Dozimetr by podle něj měl vyvodit i například europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jana Mračková Vildumetzová

Štítky Jana Mračková Vildumetzová, hejtmanka, rezignace, Dozimetr, ANO 2011, poslanecká sněmovna, Akce Dozimetr, svatba, kmotr, Zakaría Nemrah, Seznam Zprávy, Ivan Bartoš, Petr Gazdík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá hejtmanka Vildumetzová rezignuje na pozici místopředsedkyně Sněmovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.