Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lázeňská města UNESCO řeší podobné problémy bez ohledu na zemi

Evropská lázeňská města, která byla před rokem zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO, mají podobné problémy, bez ohledu na to, ve kterém státě jsou. Potýkala se s úbytkem návštěvníků v době koronavirové pandemie, nyní řeší změnu skladby hostů i drastické nárůsty cen energií. Shodli se na tom zástupci 11 lázeňských měst ze sedmi evropských zemí na první společném jednání ve Františkových Lázních po roce od zápisu na seznam UNESCO.

Františkovy Lázně jsou jedním ze tří měst v České republice, které byly součástí společné nominace. Podle starosty města Jana Kuchaře (PRO Zdraví a Sport) se na schůzce řeší agenda spojená s podmínkami, které musí města plnit vůči UNESCO, ale je zde prostor i na předávání si zkušeností.

„V době covidové byla obrovská ztráta z pohledu klientely. Města řeší náhradu klientely, protože v současné době nejsme schopni nahradit nebo vrátit zpátky hlavně asijskou klientelu. A samozřejmě koordinace je strašně důležitá, protože pak jsme schopni oslovit trh, který momentálně oslovit jde, a dát mu najevo, že jsme otevřeni," uvedl Jan Kuchař. Postupný návrat lázeňských klientů pociťují i v Mariánských Lázních. Podle starosty Martina Kaliny (Piráti) se počty hostů už postupně přibližují číslům před covidovou pandemií.

Právě v České republice může být koordinace lázeňských měst zapsaných na seznam UNESCO ještě intenzivnější, protože jde o města, Františkovy a Mariánské Lázně a Karlovy Vary, která jsou od sebe jen málo vzdálená. Podle Kuchaře se tak i přes problémy, které musí všechna města řešit v souvislosti s energetickou krizí, připravují projekty například odstavných parkovišť a podobně.

Podle předsedy sdružení Great Spa Towns of Europe Stefana Sziruceka je setkání zástupců všech měst důležité i proto, že je třeba připravit Zprávu o stavu památkové péče, která se předá UNESCO. Kromě toho bude součástí jednání i volba nového generálního tajemníka sdružení, které spojuje lázeňská města z Česka, Rakouska, Belgie, Německa, Itálie, Velké Británie a Francie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, turistika, lázně, UNESCO, Karlovarský, Františkovy Lázně, Světové dědictví UNESCO, Česko, Jan Kuchař, Pro sport a zdraví, Martin Kalina, Mariánské Lázně, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázeňská města UNESCO řeší podobné problémy bez ohledu na zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.