Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovy Vary mají teplo od Sokolovské uhelné, zatím tak krize nehrozí

Krajské město Karlovy Vary má zatím jistotu dodávky tepla za přijatelnou cenu i v příštím roce. Městskou teplárnu má v nájmu společnost Teplárna Karlovy Vary, která patří pod společnost Karel Holoubek a. s., sama teplo nevyrábí a hospodaří s teplem, které dodává Sokolovská uhelná ze svého závodu ve Vřesové u Sokolova. Teplo v Sokolovské uhelné je přitom možné vyrábět jak z uhlí, tak z plynu. V současné době je výroba z uhlí výhodnější.

„Přes to, že Sokolovská uhelná a její sesterská SUAS GROUP se transformuje v moderní energetickou skupinu, musíme operativně reagovat na skokový nárůst cen komodit, emisních povolenek a zemního plynu včetně možných výpadků jeho distribuce. Z těchto důvodů nyní využíváme a budeme využívat k výrobě tepelné energie hnědé uhlí. Od června tohoto roku tomu již přizpůsobujeme naše postupy na těžebním úseku," uvedl místopředseda představenstva Sokolovské uhelné a. s. David Najvar.

„Díky dostupné komoditě hnědého uhlí ani pro blížící se období roku 2023 nebudou naši odběratelé vystaveni riziku výrazného nárůstu cen dodávek tepelné energie," uvedl Najvar.

Ještě před začátkem energetické krize, kterou vyvolala hlavně válka na Ukrajině, uzavřela Sokolovská uhelná memorandum s městy Karlovy Vary, Nová Role a Chodov na dodávku tepla do roku 2035. Memorandum Sokolovské uhelné zaručuje stabilitu odběru tepla. Závod Sokolovské uhelné ve Vřesové nyní umožňuje vyrábět teplo jak z uhlí, tak ze zemního plynu. Tato flexibilita umožňuje využívat zdroj, který je v danou chvíli výhodnější. V současnosti je to stále hnědé uhlí i přes extrémní ceny emisních povolenek. Loni se teplo vyrábělo zhruba půl na půl z uhlí a plynu. Při současných cenách plynu by byl ale přechod na ekologičtější palivo výrazně nevýhodný.

„Výhodou stability cen je především vlastní palivová základna uhlí. Sokolovská uhelná, právní nástupce, a. s. má uzavřená memoranda o dlouhodobých dodávkách tepelné energie s městy Karlovy Vary, Nová Role, Chodov a Nejdek. Mezi další významné odběratele dále patří města a obce centrálního Sokolovska včetně města Sokolov a dále pak Vintířov a Nové Sedlo," doplnil Najvar.

Teplo se z Vřesové rozvádí 113,2 kilometru potrubí na východ od Vřesové. Roční dodávka pro letošní rok se odhaduje na 1,125 milionu GJ tepla. Samotný rozvod tepla po městech pak zajišťují městské firmy. I ty se k dnešnímu podpisu memoranda připojily.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, uhlí, správa, Karlovy Vary, Sokolovská uhelná, Sokolov, KAREL HOLOUBEK - Trade Group a.s., hnědé uhlí, ruská invaze na Ukrajinu, Chodov, Nová Role

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary mají teplo od Sokolovské uhelné, zatím tak krize nehrozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.