Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Karlovarský a Ústecký kraj založily společnou Destinační agenturu Krušnohoří

Karlovarský a Ústecký kraj spolu s Montanregion Krušné hory - Erzgebirge podepsaly včera na Božím Daru smlouvu o založení společné Destinační agentury Krušnohoří. Jejím cílem je koordinovat turistický ruch na české části Krušných hor bez ohledu na to, jestli jde o část spadající pod jeden nebo druhý kraj. Agentura má ale také napomoci ochraně některých částí území a zajištění trvale udržitelného rozvoje Krušných hor. Zároveň se tak společná destinační agentura stane partnerem podobně koncipované organizace na německé straně Krušných hor.

Dohodu dnes podepsali hejtmani obou krajů Petr Kulhánek (za STAN) a Jan Schiller (ANO) a Michal Urban, který je ředitelem Montanregionu Krušné hory - Erzgebirge, která pečuje o hornické památky v Krušnohoří, zapsané na seznam kulturního dědictví UNESCO.

V Ústeckém kraji již nyní působí destinační agentura Krušné hory. Ta by se ale měla postupně začlenit do nově vznikající společné krušnohorské agentury, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). "Turistický ruch v Ústeckém kraji umíme dělat, ale propojením s Karlovarským krajem získáme značku Krušné hory. A myslím, že provázanost s německou stranou nám nyní půjde lépe. To je jedna dimenze. Ta druhá je, že stupeň ochrany Krušných hor formou Chráněné krajinné oblasti není možné vyhlásit jen na jedné části. Takže očekáváme i nějaký stupeň ochrany a ani tak nechceme chránit přírodu jako spíš obyvatele před developery," řekl Řehák.

Destinační agentura Krušnohoří, z. s. bude zpočátku financovaná z rozpočtu obou krajů. Ty se zavázaly, že budou po dobu pěti let dávat na provoz agentury po dvou milionech korun každý. Postupně se ale očekává, že agentura začne získávat další členy a podílníky, kterými budou hlavně obce a města, ale také firmy, které v oblasti působí. S jejími příspěvky, které by pak mohly získávat od destinační agentury služby, by se podle odhadu do pěti let mohla stát Destinační agentura Krušnohoří soběstačná.

Krušné hory se táhnou v délce asi 130 kilometrů a průměrné šířce 40 kilometrů přes oba kraje. Zatímco někde jsou ale zatím turisty spíše opomíjené, na některých lokalitách je zájem turistů, ale tím i developerů a dalších investorů vysoký. Podle starosty Božího Datu Jana Horníka (STAN) tak například v jeho městě v některých obdobích už nestačí parkoviště a koncentrace návštěvníků je už za hranicí udržitelnosti. Proto by uvítal, pokud by se zájem turistů, jinak pro oblast velmi přínosný, podařilo rozprostřít do většího území, a to například vybudováním odstavných parkovišť, na které by byla navázána autobusová nebo železniční doprava, která by turisty zavezla i na méně známá, ale přesto atraktivní místa Krušných hor.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, turistika, správa, Karlovarský, Ústecký, Krušné hory, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Montanregion Krušné hory - Erzgebirge, Boží Dar, Starostové a nezávislí, Jiří Řehák, Petr Kulhánek, Jan Schiller, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský a Ústecký kraj založily společnou Destinační agenturu Krušnohoří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.