Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Provoz karlovarského centra pro ukrajinské uprchlíky bude zachován i na podzim

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Karlových Varech bude fungovat i na podzim. Do regionu stále přichází několik desítek uprchlíků týdně, provoz agend v depozitáři krajské knihovny bude prozatím zachován. Kraj už na náklady spojené s uprchlickou vlnou dal přes 100 milionů korun.

O pokračování provozu KACPU rozhodlo vedení kraje po jednání se členy krizového štábu i všemi složkami, které tam působí. „Stále nejefektivnější je nechat asistenční centrum v provozu. Jsou tam situovány jednotlivé agendy, člověk si tam zařídí vše na jednom místě. Krajská knihovna je náš prostor, takže nás ani nic nestojí," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Uprchlické centrum bude otevřené nepřetržitě. Možnost dočasného přenocování i humanitární pomoci bude zachována. Potřebné agendy spojené s registrací příchozích budou pracovat vždy v pondělí, středu a pátek od 8:00 do 15:00. V případě potřeby, například příjezdu velké skupiny, se mohou agendy podle hejtmana kdykoli do hodiny zprovoznit.

Do kraje v poslední době s poklesem uprchlické vlny přichází několik desítek lidí týdně. Největší nával byl v polovině března, kdy centrem prošlo až 700 lidí za den. Minulý pátek pracovníci centra odbavili 71 lidí. Centrem od začátku ruské agrese na Ukrajině prošlo 15 775 uprchlíků, reálně jich v kraji pobývá podle odhadů asi polovina. KACPU zprostředkovalo ubytování 4260 běženců.

Karlovarský kraj dal na náklady spojené s přílivem uprchlíků dosud 110 milionů korun. Jde o náklady spojené s asistenčním centrem i úhrady za ubytování. Zhruba třetinu výdajů už stát kraji uhradil, uvedl hejtman.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský, uprchlík, Karlovy Vary, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz karlovarského centra pro ukrajinské uprchlíky bude zachován i na podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.