Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veřejný prostor v Karlových Varech zdobí nový městský mobiliář

Nové informační stojany, cyklostojany, turistické informační mapy nebo relaxační zóny s květinovou výsadbou. To všechno najdou nově obyvatelé Karlových Varů ve městě. Vedení radnice se tak snaží kultivovat veřejný prostor, což má pomoct k naplnění cílů projektu Karlovy Vary – Město bez kouře. V něm chce město motivovat obyvatele a návštěvníky ke zdravějšímu životnímu.

„Již po staletí jezdí lidé do Karlových Varů nejen kvůli lázeňské léčbě. Účastní se společenského života nebo obdivují architekturu a údolí říčky Teplá. Při pobytu ve městě na ně tak působí nejen léčivé prameny, ale i jeho klidné prostředí s kolonádami a veřejnými parky. Díky kombinaci přírodních vývěrů a lesů, které město obklopují, zde navíc dýchají vzduch s vysokým obsahem vzdušných iontů, který má velmi příznivé účinky na zdraví. Proto chceme toto prostředí chránit i tím, že se snažíme hosty a obyvatele města podporovat v omezení či zanechání kouření. Věříme, že je k tomu bude motivovat i další kultivace veřejného prostoru a nový městský mobiliář,“ říká Andrea Pfeffer Ferklová, primátorka města.

Informační panely, cyklostojany a mapy

Jedním z kroků, kterými radnice veřejný prostor oživila, jsou například nové panely, které obyvatele a návštěvníky města informují o doporučených pravidlech chování na lázeňské promenádě. K těm patří například i zákaz kouření, který platí v pěší zóně Mlýnské nábřeží, Tržiště nebo v okolí Vřídelní kolonády včetně mostů a lávek. „Naší snahou bylo zjednodušit orientaci návštěvníků a sjednotit dosud poněkud nesourodě působící označení zón s pravidly chování v jeden kompaktní celek označený důstojným a srozumitelným způsobem,“ vysvětlil manažer projektu Karlovy Vary – Město bez kouře Tomáš Melč.

U vstupu do lázeňského uzemí najdou lidé na šesti stanovištích také nové cyklostojany, kde mohou odložit kola. „V lázeňském centru cyklostojany dlouhodobě chyběly, jedním z důvodů je, že se na kolonádách a v jejich blízkém okolí nesmí na kolech jezdit. Návštěvníci ale svá kola opírali o stromy, mostní konstrukce nebo dokonce o samotné budovy kolonád. Nové stojany jsou umístěny při okraji pěší zóny, takže nikomu nepřekáží. Jejich design je naprosto jednoduchý a samozřejmě jednotný. Přesné umístění a jejich vzhled byl také konzultován s Kanceláří architektury města Karlovy Vary,“ doplnil Melč.

Květinová výzdoba

Před zahájením Mezinárodního filmového festivalu byly na třech frekventovaných místech umístěny také designové nádoby pro květinovou výsadbu. U nich pak vznikly nové relaxační zóny s posezením. Tyto zóny s již dnes rozkvetlou květinovou výsadbou je možné najít poblíž sochy T.G. Masaryka, u hlavní pošty a u Vřídelní kolonády. Potěšily nejen návštěvníky filmového festivalu, ale k posezení budou po celou sezónu zvát hosty i obyvatele města.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky Karlovy Vary, městský mobiliář, novinka, veřejné prostranství, nábytek, Tomáš Garrigue Masaryk, Andrea Pfeffer Ferklová, architektura, Melč, projekt, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejný prostor v Karlových Varech zdobí nový městský mobiliář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.