Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karlovarský kraj pomůže letišti v Karlových Varech dalšími deseti miliony korun

Karlovarský kraj poskytne mezinárodnímu letišti v Karlových Varech dalších deset milionů korun na pokrytí ztrát za letošní rok. Jde už o druhý letošní desetimilionový příspěvek. Letiště se stále potýká s finančními problémy způsobenými epidemií koronaviru i zhoršenými vztahy s Ruskem. Letošní finanční plán počítá se ztrátou 24 milionů korun, řekl dnes novinářům krajský zastupitel Jan Bureš (ODS).

„Letiště má plánovanou ztrátu 24 milionů korun na letošní rok, odpovídá to provozu letiště v době pocovidové i v době sankcí vůči Ruské federaci. Jsme připraveni, pokud bude potřeba, dofinancovat ztrátu v plné výši," řekl krajský zastupitel Jan Bureš (ODS).

Loni skončilo letiště ve ztrátě 17,8 milionu korun, podobně jako o rok dříve. Výsledek byl téměř o šest milionů lepší než majitel letiště, Karlovarský kraj, očekával. Přispělo k tomu především čerpání vládních covidových programů. Loni nemělo mezinárodní letiště žádnou pravidelnou linku, létaly tam pouze komerční lety a letecká škola. Jediná pravidelná linka společností Pobeda, která byla v minulých letech klíčovým obchodním partnerem letiště, přestala létat mezi Moskvou a Karlovými Vary na jaře roku 2020. Na pokrytí ztrát loni kraj přispěl 24 milionů korun.

Pravidelná linka se po více než dvou letech obnovila až letos. Z Karlových Varů začaly od poloviny června létat přímé chartery do turecké Antalye. O lety je mezi cestujícími velký zájem, podle Bureše jsou téměř vyprodané. Společnost Čedok se rozhodla k současným 15 letům ještě dva přidat. Linku finančně podporuje také kraj, na každý uskutečněný let dá 100.000 korun.

Od příštího roku by se mělo z Karlových Varů létat i na řecký ostrov Kréta. Záměrem kraje je obnovit také spoj do izraelského Tel Avivu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, správa, letectví, letiště, Karlovarský kraj, Karlovy Vary, Jan Bureš, ODS, Rusko, pandemie covidu-19, Pobeda, Čedok, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj pomůže letišti v Karlových Varech dalšími deseti miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.