Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet hostů Karlovarského kraje se ve 2. čtvrtletí blížil době před pandemií

V Karlovarském kraji se letos ve 2. čtvrtletí ubytovalo 290.550 hostů. Počet návštěvníků se už přiblížil období před pandemií v roce 2019, kdy jich v kraji přenocovalo ve stejném období 308.650. Stále ještě převažují hosté z Česka, i když se počet cizinců už začíná vyrovnávat. Proti loňsku je pak nárůst více než trojnásobný. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

V celé České republice se ve druhém čtvrtletí ubytovalo celkem pět milionů hostů, v tom bylo 3,1 milionu domácích a 1,9 milionu ze zahraničí. U rezidentů, tedy hostů z Česka, už počet přenocování přesáhl i údaje z předpandemického roku 2019. Z celkového počtu návštěvníků Karlovarského kraje bylo 157 852 z Česka, cizinců přijelo 132 698. Přitom ještě v roce 2019 cizinci poměrně výrazně převažovali mezi návštěvníky Karlovarského kraje.

I když se počty turistů už začínají blížit situaci před pandemií, počty přenocování zatím citelně za dobou před pandemií zaostávají. Ve druhém čtvrtletí hosté v Karlovarském kraji strávili 1 064 172 nocí. To je po Praze druhý nejvyšší počet. Ale v roce 2019 to bylo ještě skoro o 400 000 přenocování více. Hosté tak evidentně jezdí na kratší pobyty. Někdejší lázeňské pobyty, které trvaly dva až tři týdny, jsou v současné době spíše výjimkou.

Podle hoteliérů a provozovatelů lázeňských zařízení se změnila i skladba hostů ubytovacích zařízení. Výrazně ubylo Rusů a hostů z rusky mluvících zemí, a pokud přijedou, jde většinou o Rusy žijící v západních státech. Hlavní skupinu tak pro hotely tvoří nyní kromě českých návštěvníků hosté z Německa. Na německý trh a na návštěvníky z okolních zemí také míří marketingové kampaně lázeňských měst i kraje. Jde totiž o návštěvníky, kteří mohou na pobyt přijet autem, autobusem či vlakem. Letecké spojení do Karlových Varů z Ruska se zatím neobnovilo.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky turistický ruch, počet turistů, statistika, návštěvnost v kraji, Karlovarský kraj, pandemie, Česko, Český statistický úřad, Rusko, Německo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet hostů Karlovarského kraje se ve 2. čtvrtletí blížil době před pandemií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.