Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarské centrum pro ukrajinské uprchlíky skončí nejdříve po prázdninách

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Karlových Varech bude fungovat minimálně do konce srpna. Do konce týdne by se mělo rozhodnout, zda bude provoz pokračovat i v září, nebo jestli budou uprchlíci z Ukrajiny kvůli vyřízení potřebných dokladů směřováni na jednotlivé úřady, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Podle toho, jaký bude trend v počtu uprchlíků, tak bude zachován buď stávající režim, nebo pokud to budou jednotky uprchlíků týdně, tak asistenční centrum přestane fungovat a agendy budou odbavovány v jednotlivých úřadech. Nebo může být také hybridní režim, kdy tu bude jedno místo, kam ten člověk přijde, ale ty agendy už tam nebudou muset sídlit a odbaví si ho na dálku elektronicky,“ uvedl Kulhánek.

Do kraje v poslední době s poklesem uprchlické vlny přichází několik desítek lidí denně. Největší nával byl v polovině března, kdy přicházelo 700 lidí za den. V pondělí pracovníci centra odbavili 42 lidí. Centrem od začátku ruské agrese na Ukrajině prošlo 15.447 uprchlíků, reálně jich v kraji pobývá podle odhadů asi polovina. Práci už našlo přibližně 3000 lidí, jsou zaměstnáni v továrnách, nemocnicích nebo v pohostinství.

Asistenční centrum funguje od začátku května v depozitáři krajské knihovny. Vzhledem ke slábnoucímu přílivu uprchlíků na začátku letních prázdnin se potřebné agendy spojené s registrací příchozích provádějí už pouze v pondělí, středu a pátek od 8:00 do 15:00. Možnost setrvat v KACPU po příjezdu v době, kdy se neregistruje, mají lidé z Ukrajiny stále zajištěnou. Někteří možnosti přenocovat dosud využívají. Dál funguje také sklad humanitární pomoci, o který je stále zájem.

Ohodnoť článek

Foto Knihovna KV

Štítky Karlovarský, Uprchlíci, Ukrajiny, Pomoc, uprchlík, Ukrajina, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské centrum pro ukrajinské uprchlíky skončí nejdříve po prázdninách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.