Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Úřad na ochranu hospodářské soutěže prověří prodlužování smluv kraje s dopravci

Ministerstvu financí se nelíbí prodlužování smluv Karlovarského kraje s dopravci, kteří zajišťují základní dopravní obslužnost. Upozornila na to pravidelná kontrola ministerstva na krajském úřadě. Smlouvy tak bude nyní přezkoumávat Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Na výhrady ministerstva financí upozornila opozice. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) ale současné vedení postupovalo stejně, jako předchozí vedení v minulých letech. Přitom hlavním cílem bylo zajistit dopravní obslužnost bez rizika výpadku, řekl novinářům Kulhánek.

Důvodem, proč kraj bez výběrových řízení prodlužuje opakovaně smlouvy s dopravci o rok, je to, že se protahuje soutěž Karlovarského kraje na dodávku nových autobusů, které by měly zajistit meziměstskou dopravu v celém kraji. Kraj proto podle hejtmana raději volil cestu prodloužení předešlých smluv s jednotlivými dopravci na krátkou dobu.

„Kdybychom dělali klasické výběrové řízení, tak se můžeme dostat do situace, kdy od 1. ledna daného roku nebudeme mít vysoutěženo, protože se někdo může odvolat. A zároveň, pokud bychom soutěžili na takto krátkou dobu, dosáhli bychom ekonomicky daleko nevýhodnějších podmínek, než když budeme soutěžit dlouhodobé smlouvy. Proto nám přišlo i z pohledu řádného hospodáře ekonomičtější, když ty stávající smlouvy budeme prodlužovat," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Kraj už jednu soutěž na dodávku 109 malých autobusů a 61 středních autobusů na CNG vyhlásil. Přihlásil se ale do ní jediný zájemce, který nabídl cenu zhruba o jednu miliardu vyšší. I když má kraj příslib bezmála 600 milionů korun dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, na tak velké zvýšení ceny zakázky nakonec nepřistoupil a soutěž se rozhodl zopakovat. Se současnými dopravci zároveň prodloužil smlouvy.

Podle opozičního zastupitele Martina Hurajčíka (ANO), ale může být pro kraj nález ministerské kontroly velkým problémem. Kraji podle něj navíc hrozí i ztráta 600milionové dotace na nákup nových autobusů, kterou nové vedení kraje nedokázalo dotáhnout. „Kraj před časem slíbil, že zajistí nové autobusy ze zmíněné dotace, a také se nám podařilo dotaci zajistit. Jenže současná koalice asi šanci na využití největší získané dotace v historii kraje promarní, protože se nedokáže domluvit. Kraji navíc hrozí pokuta od ÚOHS, ale ta nejhorší věc je reálná možnost, že obyvatelé a návštěvníci kraje nebudou jezdit v moderních autobusech odpovídajících roku 2022,“ dodal Hurajčík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Karlovarský kraj, doprava, dopravci, smlouvy, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, dotace, soutěž, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže prověří prodlužování smluv kraje s dopravci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.