Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z 200 let starého dubu pokáceného vichřicí už vznikla dětská prolézačka, řezbáři využijí i zbývající dřevo

Přibližně 200 let starý dub rostoucí u řeky Ohře vyvrátila letos na konci února silná vichřice. Dřevo z tohoto krásného dubu ale rozhodně nepřišlo nazmar. Z části vznikla prolézačka pro děti.

„Když obří dub padl při vichřici, jeho kořeny s sebou vzaly i kus vozovky. Vytáhnout a odvézt z lesa dvaatřicetikubíkový kousek byla akce na celý den. Ale jak jsme slíbili, jeho dřevo se zužitkovalo. Část byla zpracována při letošním řezbářském sympoziu a je z ní prolézačka pro děti u Goethovy rozhledny,“ informovala Martina Nentvichová, projektová manažerka společnosti Lázeňské lesy Karlovy Vary.

Další části kmene padlého velikána jsou připravené pro následující ročníky řezbářského sympozia. „A také už máme naplánováno, co z nich vznikne. Zatím prozradíme jen to, že z nich řezbáři vytvoří další díla pro výstavu „Párty skončila“ u hájovny Diana,“ uvedla Martina Nentvichová.

Výstava v lese ukazuje dřevěné odpadky

Párty skončila je název nové a zcela originální výstavy řezbářských děl, která vznikla během sympozia na Linhartu u Karlových Varů. V lese ji najdete nedaleko hájovny Diana u obory s divočáky. Expozici tvoří různé odpadky, které řezbáři vytvořili ze dřeva. A nechybí ani uhynulý jelen.

„Naším úmyslem nebylo pouze přidat něco zajímavého do prostoru lesa, kam se často vydáváte na procházky, ale hlavně nápadnou formou upozornit na to, co nás hodně trápí a co řešíme každý den. A to jsou odpadky v lese a také krmení zvěře v oboře. Vystavené předměty – stůl, židle, rozbitá láhev, nedopalek cigarety, zmačkaná plechovka nebo sáček – tedy názorně ukazují výsledek „párty“ neukázněných návštěvníků lesa. Ročně v lese posbíráme přibližně 30 tun odpadků, a přesto se to zdá být marná a nikdy nekončící práce,“ říká Nentvichová.

„Rádi bychom návštěvníky naučili dodržovat jednoduché pravidlo. Co si do lesa přinesete, to si také odneste! Odpadkové koše do lesa umísťovat nebudeme. Představovaly by další navýšení nákladů, a hlavně by narušily přírodní ráz krajiny,“ říká Nentvichová.

Uhynulý jelen, který je také součástí expozice, má připomenout zákaz krmení zvěře v oboře. Mnozí návštěvníci ho bohužel porušují. A tak dobrý úmysl přilepšit zvěři nebo zabavit děti často končí průjmy, nebo i úhynem zvířat. „Doufáme, že nám vystavené předměty vydrží co nejdéle a nepoškozené. Příští rok bychom k nim totiž rádi doplnili další. Prosíme proto návštěvníky lesa, aby výstavu neničili a na exponáty nelezli,“ dodala projektová manažerka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lázeňské lesy KV

Štítky obří dub, dětská prolézačka, řezbáři, řezbářské sympozium, dub, les, vichřice, dřevo, odpad, sympozium, Ohře, výstava, Lázeňské lesy Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z 200 let starého dubu pokáceného vichřicí už vznikla dětská prolézačka, řezbáři využijí i zbývající dřevo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.