Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Cheb začne od září vařit i bezlepková jídla pro všechny školy ve městě

Město Cheb začne od letošní září vařit bezlepková jídla pro žáky a studenty všech škol ve městě. Chce tak poskytnout odpovídající stravu i dětem, kteří nesnášejí lepek. Bezlepková jídla pro celiaky bude vařit Mateřská škola v ulici Osvobození. Odsud se bude jídlo rozvážet do škol, jejichž žáci si bezlepkovou stravu objednají, řekl dnes novinářům starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM). V kraji jde zřejmě o první takovou službu a i v Česku je ojedinělá, řekl starosta.

"Před necelým rokem přišel radní Jan Židek (VPM) s námětem zajistit bezlepkovou stravu pro školáky. My jsme se následně informovali, jak funguje stravování školáků v jiných městech z pohledu bezlepkovosti. A zjistili jsme, že to funguje takovou šedou zónou, neoficiálně a často i nebezpečně. Buď rodiče nosí jídlo do školy, kde se pak ohřívá, nebo se část jídla odděluje a pak se jakoby upravuje bezlepkově, ale může dojít i ke kontaminaci lepkem. Takže jsme se rozhodli, že když do toho půjdem, tak to bude komplexní a zcela bezpečné," uvedl Jalovec.

Mateřská škola nabídla, že od září začne na svém odloučeném pracovišti v Pastýřské ulici bezlepková jídla vařit. Cenové rozpětí se bude pohybovat mezi 30 až 60 korunami za jídlo podle věkové kategorie strávníka. Podle Jalovce je to při současných cenách bezlepkových potravin výrazně levnější než vaření doma a zároveň bezpečnější i pro samotné strávníky, kteří jsou na lepek v potravinách alergičtí.

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí s tímto postižením způsobuje působení lepku zánět sliznice tenkého střeva, což může vést až k závažným zdravotním důsledkům. Jedinou léčbou celiakie je přísné a celoživotní dodržování bezlepkové diety. Lepek se v potravinách nachází zejména v obilovinách. Naopak bezlepkové jsou například brambory, rýže, kukuřice, luštěniny a podobně. Problémem ale často je, že i v potravinách, které nejsou primárně vyráběné z obilovin, bývají stopy lepku.

V Chebu bude moci o bezlepkovou stravu požádat žák jakékoli školy bez ohledu na zřizovatele, kromě městských tak i soukromé nebo krajské školy. Jedinou podmínkou je potvrzení od lékaře. Město odhaduje, že školáků s celiakií jsou v chebských školách desítky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MML

Štítky ČR, správa, školy, potraviny, zdraví, celiakie, Cheb, jídlo, strava, lepek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb začne od září vařit i bezlepková jídla pro všechny školy ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.