Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svaz pivovarů: Trend letošního léta je nealko pivo, výroba vzrostla

Za první čtvrtletí letošního roku české pivovary vyrobily o téměř 21 procent více nealkoholického piva než v loňském roce. Vyplývá to z dat Českého svazu pivovarů a sladoven. Výroba nealkoholického piva podle svazu každoročně roste a nejvíce se ho uvaří v letních měsících. Nealkoholických piv a různých pivních mixů pivovary v Česku loni uvařily 1,14 milionu hektolitrů.

Podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové je Česko stále zemí, kde převládají hlavně ležáky a výčepní piva. "Zhruba pět procent připadá na speciály, nealkoholická piva a další druhy," řekla na prezentaci novinek a trendů za poslední rok v českém pivovarnictví v rámci projektu Kde se pivo vaří.

"Snižování alkoholu v pivu je jednoznačně velkým světovým trendem," uvedla garantka projektu Marcela Titzlová. Doplnila, že výroba nealkoholického piva a různých ochucených variant dává sládkům možnost vytvářet nové chuti.

Podle evropské normy se za nealkoholické pivo považuje sladový nápoj s obsahem alkoholu méně než 0,5 procenta. Podle dat svazu se v Česku nejvíce nealkoholického piva každoročně vyrobí během léta. V loňském roce se v červenci vyrobilo meziročně o více než 41 procent nealkoholického piva více než v roce 2020. V červnu byla loni meziročně výroba vyšší o téměř 26 procent.

Pivovar Litovel například přišel citronovým nealko pivem, Zlatopramen vyrobil pivo s nulovým obsahem alkoholu s rybízovou a brusinkovou příchutí. Staropramen přišel s novou přichutí Rybíz a limetka své řady pivního mixu Cool.

Podle svazu jsou trendem také hořká piva, mezi kterými se objevily i nealkoholické varianty. Tuzemská piva mají také proti zahraničním značkám, které mají obsah alkoholu často nad hranicí pěti procent, zpravidla nižší hodnoty. U alkoholických novinek, které pivovary uvařily v za poslední rok, se obsah alkoholu pohybuje od 4,4 do pěti procent.

Hořká piva na trh uvedly pivovary Starobrno, Černá hora a Svijany. Objevila se i nealkoholická novinka pivovaru Krušovice. Podle svazu je i u velkých pivovarů trendem svrchně kvašené pivo, takzvaný Ale, při jehož výrobě se používají americké druhy chmele. Objevila se již i nealkoholická varianta od Staropramenu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brněnská Drbna

Štítky pivo, pivovar, alkohol, Český svaz pivovarů a sladoven, výroba, Česko, Pivovar Starobrno, Královský pivovar Krušovice, Pivovar Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svaz pivovarů: Trend letošního léta je nealko pivo, výroba vzrostla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.