Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj podpořil rekonstrukci rašelinového pavilonu v Karlových Varech za 100 milionů

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili financování projektu rekonstrukce rašelinového pavilonu u Císařských lázní. Kraj chce na potřebné výdaje, které mají přesáhnout 100 milionů korun, získat peníze z Národního plánu obnovy. Z pavilonu má vzniknout kulturní centrum.

„Do konce června bude vypsána výzva z Národního plánu obnovy na výstavbu regionálních kulturních center, kam parametry náš rašelinový pavilon spadá. Proto my dnes předkládáme zastupitelstvu zajištění finančního krytí tak, abychom mohli podat žádost, kde máme reálnou šanci získat 70 procent uznatelných nákladů, které jsou dnes někde nad hranicí 100 milionů korun," řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Karlovarský kraj má na opravu rašelinového pavilonu k dispozici projektovou dokumentaci pro stavební povolení z roku 2011 a projektovou dokumentaci pro realizaci stavby z roku 2012, kterou vypracovala společnost INTAR a.s. V původní projektové dokumentaci je využití rašelinového pavilonu řešeno pro galerijní účely. V pavilonu by ale vedle toho mohla být například interaktivní expozice léčby pomocí rašeliny, tvůrčí dílny pro studenty i dospělé nebo přednášky.

Celkové plánované výdaje projektu jsou odhadované na 95,851 milionu korun bez DPH, včetně DPH je to pak 124,5 milionu korun. DPH ale není takzvaně uznatelným výdajem projektu. Z celkových téměř 96 milionů by pak kraj mohl získat bezmála 72 milionů z dotace a 24 milionů korun by byly vlastní náklady.

Podle opozičního zastupitele Jana Vrby (ANO) je sice obnova pavilonu záslužná, ale je třeba myslet i na provozní náklady. „Dávejme si pozor, aby se budoucí vedení kraje neutopilo v provozních nákladech," řekl Vrba. Uvedl, že i provoz vedlejších Císařských lázní zřejmě nebude ziskový a bude se muset dotovat z krajského rozpočtu.

Rašelinový pavilon byl dříve součástí Císařských lázní. Převážela s něj rašelina pro balneologickou léčbu. V současné době je ale budova ve velmi špatném stavu a chátrá. Od Císařských lázní, které také procházejí rekonstrukcí, je už pavilon stavebně oddělen.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cisarskelazne.cz

Štítky Císařské lázně, rašelinový pavilon, rekonstrukce, hejtman Kulhánek, pavilon, Karlovarský kraj, lázně, Karlovy Vary, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, INTAR a.s., ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpořil rekonstrukci rašelinového pavilonu v Karlových Varech za 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.