Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sokolov dá příspěvkovým organizacím na energie o 12 milionů korun více

Sokolov v souvislosti se zdražováním energií zvýší příspěvky městským organizacím o 12 milionů korun. Týká se to hlavně sportovišť v areálu Baník i městského bazénu, kde se zdražení energií projeví nejvíce. Radnice proto plánuje řadu úsporných opatření. Podle starostky Renaty Oulehlové (ANO) ale navýšení rozpočtů nemusí být konečné, řekla novinářům.

„Třeba jen na veřejném osvětlení to dělá 5,6 milionu, na plaveckém stadionu je navýšení o dva miliony, celkové náklady na plavecký stadion jsou sedm milionů. Další jsou energie v areálu Baník Sokolov, kde je zimní stadion, fotbalové hřiště, ale významné jsou i naše školy a školky,“ uvedla starostka.

Město odebírá teplo z elektrárny Sokolovské uhelné v Tisové, kde se topí převážně uhlím. Cena za teplo se tak Sokolovu výrazně nezvýšila, jako například v sousedním Chebu, kde je primárním zdrojem vytápění plyn. Zdražila ale elektřina, kterou Sokolov nakupoval společně s Karlovarským krajem. Zatímco loni měl kraj, jeho organizace a obce, které se ke společnému nákupu připojily, cenu za silovou elektřinu 1218 korun za megawatthodinu (MWh), pro letošní rok cena stoupla na 4152 korun. Od letošního roku bude město nakupovat elektřinu samo.

Radnice připravuje úsporná opatření. V plánu je vyměnit zbývající veřejné osvětlení za úspornější LED nebo solární lampy. Využít k tomu chce i dotace. Omezovat svícení na ulicích ale vedení města zatím nechce. Podle starostky je většina škol i školek již zateplená. Do budoucna je v plánu osadit ploché střechy městských objektů solárními panely.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Sokolov, HC Baník Sokolov, Renata Oulehlová, elektřina, Sokolovská uhelná, Tisová, Cheb, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov dá příspěvkovým organizacím na energie o 12 milionů korun více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.