Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ukrajinských uprchlíků v kraji ubývá. Centrum jich odbavilo přes 14 tisíc

Krajským asistenčním centrem na pomoci Ukrajině (KACPU) v Karlovarském kraji prošlo dosud 14 300 válečných uprchlíků, počet nově příchozích se postupně snižuje. Aktuální počty budou ale o několik tisíců nižší, část Ukrajinců se již vrátila do své vlasti nebo našla útočiště jinde. Podle odhadů je v kraji, v němž žije 283 tisíc obyvatel, aktuálně okolo 8000 běženců.

Asistenční centrum zprostředkovalo ubytování 3800 lidí. Z počátku našli místo hlavně v penzionech, hotelech, městských bytech či ubytovnách. S nástupem letní sezony v květnu a červnu ale skončil stovkám uprchlíkům pobyt právě v penzionech a hotelech. Kraj pro ně musel postupně zajistit ubytování nové, hlavně v internátech. Aktuálně má kraj podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) ubytovací kapacity dostatečné.

Příchozí Ukrajince se v kraji daří také zaměstnávat. Práci našlo okolo 2200 z nich, což je podle hejtmana zhruba polovina uprchlíků v produktivním věku. Zaměstnáni jsou zejména ve skladech, logistice, službách i výrobě.

Dostatečné by měly být podle prvotních informací i kapacity ve školách na příští školní rok. Vedení kraje se obávalo, že by mohly nastat problémy především v Karlových Varech a Mariánských Lázních, kde je uprchlíků nejvíce. „Potíže zatím nenastaly, zápisy ještě probíhají, čas je po celý červen. Například od starosty Mariánských Lázní už máme informace, že je město schopno zájem pokrýt," řekl radní Jindřich Čermák (Piráti).

Uprchlické centrum funguje v kraji od začátku března. Největší nával byl v polovině března, kdy přicházelo až 800 lidí za den. Původně bylo centrum umístěné v centrální hale karlovarské KV Areny, kde bylo až několik stovek dočasných lůžek. Prostory ale už začínaly být vzhledem k počtu příchozích uprchlíků v dubnu nadbytečné, proto se centrum na začátku května přestěhovalo do depozitáře krajské knihovny. V poslední době s poklesem uprchlické vlny centrum využívá několik nižších desítek lidí denně.

Agendy spojené s příchodem uprchlíků do ČR fungují v současné době od 8:00 do 15:00, dočasné nouzové přístřeší je poskytováno nepřetržitě. V tomto režimu by mělo centrum fungovat do konce nouzového stavu, do konce června. „Asi v druhé půlce června budeme řešit jak a zda bude asistenční centrum fungovat v letních měsících," uvedl Kulhánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, migrace, Karlovarský kraj, uprchlík, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Mariánské Lázně, Česká pirátská strana, KV Arena, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinských uprchlíků v kraji ubývá. Centrum jich odbavilo přes 14 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.