Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Karlovarském kraji ubývá lidí, vyplývá to ze statistického průzkumu

Počet obyvatel Karlovarského kraje se v první čtvrtletí letošního roku snížil o 26. Více lidí zemřelo, než se narodilo, stěhováním do kraje se ale saldo téměř vyrovnalo. Počet obyvatel tak ke konci března klesnul na 283.184. Do statistik se ale nepromítly počty Ukrajinců s dočasnou ochranou v zemi. Těch bylo k 1. dubnu v Karlovarském kraji podle Českého statistického úřadu přes deset tisíc.

Ačkoli větší úmrtnost než počty narozených dětí se týkají všech tří okresů Karlovarského kraje, přírůstek nebo úbytek stěhováním se už liší. Nový obyvatelé kraje se stěhují hlavně na Chebsko, zatímco ze Sokolovska převážně odcházejí.

Na Sokolovsku se tak v prvních třech měsících letošního roku narodilo o 92 méně dětí, než zemřelo lidí. Stěhováním ubylo dalších 72 lidí. Celkově se tak počet obyvatel snížil o 164 na 85.036.

Na Karlovarsku zemřelo o 132 lidí více, než se narodilo. Do okresu se ale přistěhovalo o 34 lidí více, než z něj odešlo. Celkový úbytek tak byl 98 lidí. Na Karlovarsku žilo ke konci prvního čtvrtletí 109.954 lidí.

V okrese Cheb zemřelo o 108 lidí více, než se narodilo, přistěhovalo se 344 lidí. Počet obyvatel tak jako v jediném okrese kraje vzrostl o 236 na 88.194. Chebsko tak vyrovnává i relativní úbytek na tisíc obyvatel, který byl například za celý loňský rok nejvyšší v zemi. Za první čtvrtletí letošního roku ale ubylo jen 0,4 člověka na 1000 obyvatel. Nejvyšší relativní přírůstky obyvatel má Cheb a okolí a Mariánské Lázně, naopak nejvyšší relativní úbytky jsou v oblasti Kraslic a v Sokolově a okolí.

Za první tři měsíce letošního roku se v Karlovarském kraji narodilo 587 dětí, 919 lidí zemřelo. Z celkového počtu narozených bylo 61,8 procenta narozených mimo manželství.

Počet obyvatel Karlovarského kraje klesá už léta. V poslední době se ale začíná v některých částech kraje objevovat zájem o přistěhování. Do demografického vývoje by pak mohli zasáhnout uprchlíci z Ukrajiny. Ti s dočasným pobytovým oprávněním se zatím do celkových statistik nepočítají, dá se ale předpokládat, že část uprchlíků nakonec v kraji zůstane natrvalo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Karlovarský, Kraj, Statistika, Karlovarský kraj, Český statistický úřad, okres Cheb, okres Sokolov, Cheb, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji ubývá lidí, vyplývá to ze statistického průzkumu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.