Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Karlovarský kraj chce domov Matyáš nechat opravit i přes vyšší náklady

Karlovarský kraj bude pokračovat v přípravě rekonstrukce Domova se zvláštním režimem Matyáš i přes zvýšené náklady. Domov Matyáš v Nejdku na Karlovarsku čeká na opravu zhruba 11 let, plány na jeho modernizaci se mezi tím několikrát měnily. Aktuální odhady nákladů na dvě etapy rekonstrukce se pohybují okolo 450 milionů korun, uvedl krajský radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár (STAN).

Na posledním jednání zastupitelstva vedení kraje stáhlo bod týkající se dofinancování nákladů na rekonstrukci domova Matyáš. Důvodem byly právě rostoucí náklady na opravu zařízení, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). "Rozpočet, který na tuto akci je, byl aktualizován a bude výrazně vyšší, než byla připravená částka. Proto jsme museli připravit materiál nový. Původní dofinancování bylo pouze na úrovni šesti milionů, bohužel trh nám ukazuje, že razantní zvýšení cen je výrazně vyšší. Museli jsme proto připravit dofinancování ve výši 75 milionů korun. Takto materiál prošel radou a věřím, že najde podporu i v zastupitelstvu, a věřím, že rekonstrukce bude moci brzy začít," uvedl Kulhánek.

Stažení materiálu z jednání zastupitelstva popudilo opozici z hnutí ANO. "Příprava projektu byla ze strany vedení kraje pozastavena z důvodu nedostatku peněz," uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a krajská opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Hnutí ANO ve svém prohlášení uvedlo, že trvá na zahájení rekonstrukce domova Matyáš i za cenu úspor nebo odkladu jiných méně důležitých projektů.

Krajská rada schválila zvýšený rozpočet rekonstrukce s předpokládanými výdaji v první etapě maximálně 210 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty, z toho je schválená dotace 52 milionů korun z ministerstva práce a sociálních věcí. "Krajským zastupitelům předložíme ke schválení záměr pokračovat v rekonstrukci a navýšit finanční krytí stavební akce. Jestliže to zastupitelstvo schválí, pak ještě v tomto měsíci začne zadávací řízení na stavební práce a rekonstrukce by mohla být zahájena na podzim," uvedl radní Pisár.

Na druhou etapu stavby kraj plánuje podat žádost o dotaci do výzvy Národního plánu obnovy. Předpokládané výdaje na druhou etapu činí dnes 240 milionů korun včetně DPH, z toho by kraj chtěl jako dotaci získat až 80 milionů korun. Tato etapa projektu by měla přijít na řadu v letech 2024 až 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KPI

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Karlovarský, Karlovarský kraj, domov, rekonstrukce, Starostové a nezávislí, Nejdek, Petr Kulhánek, ANO 2011, materiál, Jana Mračková Vildumetzová, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce domov Matyáš nechat opravit i přes vyšší náklady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.