Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Máme narváno a zdražili jsme, hlásí karlovarští provozovatelé letní táborů

Zájem o letní tábory je v Karlovarském kraji i v letošním roce velký a většina táborů je už nyní obsazena. Týká se to jak pobytových táborů, tak i stále populárnějších příměstských. Pořadatelé, kterými jsou hlavně Domy dětí a mládeže (DDM), letos mírně zdražily, dá se ale čekat, že s růstem cen se i ceny táborů budou v dalších letech zvyšovat více.

Například tábory, které pořádá DDM Sova v Chebu, jsou až na výjimky obsazené. "Zájem o tábory je velký, podobně jako v minulých letech. Máme ještě nějaká volná místa například na florbalovém kempu," řekl ředitel DDM Sova Miloslav Šverdík. Chebský DDM pořádal tábory i za přísnějších hygienických podmínek v minulých dvou letech. Letos se ale mohou konat ve stejném režimu jako před pandemií. „Mírně jsme tábory zdražili, ale šlo jen o stokoruny,“ doplnil Šverdík.

Příměstské tábory DDM Sova, které jsou poznávací nebo sportovní, tak přijdou letos zhruba na 2500 korun, výjezdové, například za zajímavostmi Středočeského kraje, pak na 4700 korun.

I DDM Sokolov má už jen poslední místa na svých pobytových i příměstských táborech. V nabídce převažují právě příměstské, které nabízejí vyžití pro děti přes den, večer se ale vracejí domů. Příměstské tábory přijdou zhruba na 1800 až 2000 korun. Pobytový tábor stojí 4170 korun.

Tábory pořádají i soukromé subjekty. Například o tábory na ranči Vránov u Sokolova je i letos velký zájem. Nabízejí dva turnusy, jeden týdenní pro menší děti a druhý dvoutýdenní pro děti starší. Plný stav měli navzdory epidemii koronaviru i minulé dva roky. Podle provozovatelky Šárky Vránové jsou kapacity naplněné už tradičně od ledna, proto pro letošek nestihli v důsledku obecného zdražování zvýšit ceny.

Tábory jsme nabízeli už v lednu a v únoru přišla válka. Náklady na energie, jídlo, téměř vše, šlo následně až o padesát procent nahoru a my teď už nemůže zdražit. Bohužel budeme muset letos tábory částečně dotovat,“ řekla Vránová. „Zatímco za dvoutýdenní tábor zaplatí u nás rodiče 6500 korun, okolní tábory zvýšily ceny už na 8000,“ dodala.

V posledních letech je podle ní problém sehnat kvalifikované pracovníky. Nejvíce chybí vedoucí táborů, zdravotníci, ale i kuchaři a pomocné síly do kuchyně. „Buď nedostanou dovolenou v práci nebo nemají o podobný přivýdělek zájem,“ řekla Vránová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Karlovarský, Kraj, Tábory, Dovolená, Rekreace, Dům dětí a mládeže, Karlovarský kraj, příměstský tábor, pandemie covidu-19, Cheb, dětský tábor, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme narváno a zdražili jsme, hlásí karlovarští provozovatelé letní táborů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.