Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zchátralý hotel Kavkaz v Mariánských Lázních má naději na záchranu

Bývalý hotel Kavkaz v Mariánských Lázních by se mohl dočkat kompletní obnovy. Majitel, společnost Léčebné lázně Mariánské Lázně, připravuje projekt na dostavbu zadního traktu objektu, který musel být před lety kvůli problémům se statikou zbourán. Zároveň se část hotelu opravuje. Celkové náklady na téměř 30 let nevyužívaný objekt se odhadují na miliardu korun, řekl ředitel společnosti Karel Kalivoda. Mariánskolázeňské léčebné lázně patří do skupiny Ensana Health Spa Hotels, která má hotely i v dalších středoevropských zemích.

V opuštěném hotelu se před čtyřmi lety zřítily stropy, kompletně strženy musely být i celé zadní části domu. "Každý rok tam probíhají udržovací práce a statické zajištění objektu, aby nemohlo dojít k další devastaci. Letos se tam plánuje rekonstrukce střechy, oprava balkonu a chtěli bychom částečně začít opravovat i fasádu na té přední části objektu, abychom ten pohled do Goethova náměstí výrazně vylepšili," řekl Kalivoda. Pro letošní rok se počítá s investicí za 2,5 milionu korun, dosud už společnost na opravy dala 12 milionů.

S dostavbou Kavkazu by mohlo v objektu vzniknout až 138 pokojů. V plánu je v zadní části velký bazén, wellness centrum i zázemí pro relaxaci klientů. Většina nákladů na dostavbu by měla jít podle ředitele za vlastníkem objektu. Společnost chce ale přilákat i dalšího investora, který by se mohl podílet až na polovině nákladů.

Stavba z 20. let 19. století kdysi patřila k nejluxusnějším hotelům ve městě, podle památkářů ji lze architekturou i významem v dějinách města přirovnat ke karlovarskému Grandhotelu Pupp. Hostila i řadu nejvýznamnějších návštěvníků Mariánských Lázní, jako například anglického krále Edwarda VII. či Johanna Wolfganga Goetha s mladičkou Ulrikou von Levetzow.

Léčebné lázně jsou největší lázeňskou společností v Mariánských Lázních s celkovou kapacitou 1647 lůžek. Nabízí tradiční léčení, ale i relaxační a wellness pobyty. V současnosti má po výpadku způsobeném epidemií koronaviru v provozu šest hotelů pro lázeňské hosty, v dalším jsou ubytovaní uprchlíci z Ukrajiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kürschner, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, hotely, správa, stavby, Mariánské Lázně, hotel, Kavkaz, Karel Kalivoda, Léčebné lázně Mariánské Lázně, Johann Wolfgang von Goethe, pandemie covidu-19, Eduard VII. Britský, Ulrika von Levetzow, Grandhotel Pupp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralý hotel Kavkaz v Mariánských Lázních má naději na záchranu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.