Počasí dnes5 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koupaliště v Karlovarském kraji mají na začátku sezony dobrou vodu

Na začátku letní sezony mají přírodní koupaliště v Karlovarském kraji dobrou kvalitu vody ke koupání. Hygienici při letošních prvních odběrech testovali vodu na Chebsku, voda je tam bez problémů, vyplývá z měření Krajské hygienické stanice Karlovy Vary. Koupaliště se vzhledem k chladnějšímu počasí na otevření teprve připravují.

Hygienici kontrolují pravidelně přírodní koupací místa, která mají provozovatele, i některá oblíbená koupaliště bez provozovatele. Odběry v největší vodní nádrži v kraji v Jesenici u Rybářské bašty i u Václava ukázaly, že voda je tam nezávadná. Výborná voda je také ve vodní nádrži Skalka.

"První odběry byly provedeny na Chebsku v Jesenici a Skalce, příští týden se bude zjišťovat kvalita vody na Sokolovsku i Karlovarsku. Nově se bude voda pravidelně testovat také na výskyt cerkárií," řekla dnes mluvčí hygienická stanice Andrea Dašková.

Právě cerkárie, které způsobují kožní problémy, zaznamenali hygienici v předchozích letech v některých z místních koupalištích. Před dvěma lety je zjistili ve vodní nádrži Jesenice. Po koupání se tam u několika lidí objevily příznaky cerkáriové dermatitidy, která se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním.

Ještě předtím cerkárie sužovaly největší přírodní koupaliště v kraji, sokolovský Michal. Jezero bylo nutné kvůli výskytu vodních parazitů přes zimu vypustit, dno zbavit rákosu, vysypat ho vápnem a po opětovném napuštění nasadit do vody líny. Díky tomu se cerkárie podařilo vyhubit a kvalitu vody na Michalu KHS stabilně hodnotí nejlepší známkou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KHS

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Karlovarský, Karlovarský kraj, Krajská hygienická stanice, okres Cheb, Karlovy Vary, vodní nádrž, Jesenice, Skalka, Rybářská bašta, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Karlovarském kraji mají na začátku sezony dobrou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.