Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V některých městech v Karlovarském kraji už chybějí kapacity pro žáky z Ukrajiny

V některých městech v Karlovarském kraji už chybějí kapacity pro žáky z Ukrajiny. Volných míst se nedostává zejména v Karlových Varech a v Mariánských Lázních, kde je válečných uprchlíků asi nejvíc. Města situaci řeší tím, že připravují adaptační skupiny, kam děti pravidelně docházejí. Narážejí ale na nedostatečné personální kapacity. Kraj nyní mapuje situaci i vzhledem k červnovým zápisům na příští školní rok.

"Podle dostupných kapacit ještě někde nehrozí, že by se na někoho nedostalo, ale už jsme v některých obcích takřka naplněni. Jsou to zejména ty obce, kde je příliv uprchlíků vyšší, což jsou Mariánské Lázně a částečně Karlovy Vary," řekl na jednání krajského zastupitelstva radní Jindřich Čermák (Piráti). 

V Karlových Varech je podle něj přibližně 900 ukrajinských dětí, z toho 580 využívá zdejší školy. V Mariánských Lázních je zapsáno pouze minimum žáků, většina využívá adaptační skupiny. Prostory, které využívají, jsou dostatečné, kraj může nabídnout i své prostory. Problém jsou ale chybějící učitelé.

V případě Mariánských Lázních, kde je situace asi nejhorší, podle radního připadá v úvahu, že by ukrajinské děti dojížděly do škol do jiných měst, například do Lázní Kynžvart nebo Teplé. Stále volnou kapacitu má i nedaleký Cheb, kde mohou nabídnout podle starosty Antonína Jalovce (VPM) až desítky volných míst.

Adaptační skupiny pro ukrajinské děti už fungují například v Karlových Varech. Od začátku dubna jsou tam v provozu pro děti od tří do šesti let. Na činnosti centra, jehož vznik iniciovalo vedení města, se podílí organizace Člověk v tísni a Mateřské centrum Karlovy Vary. Programy pro Ukrajince připravují také k Ostrově nebo Sokolově.

V Karlovarském kraji, kde žije 283.000 obyvatel, našlo dočasné útočiště téměř 13.500 běženců. V polovině března přicházelo 700 lidí za den. V poslední době s poklesem uprchlické vlny adaptační centrum využívá několik desítek lidí denně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adriana Jarošová

Štítky škola, uprchlíci z Ukrajiny, děti, školáci, chybějící kapacita ve školách, Karlovarský kraj, Ukrajina, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Česká pirátská strana, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V některých městech v Karlovarském kraji už chybějí kapacity pro žáky z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.