Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Divadelní náměstí ve Varech zdobí nová socha zakladatele

Karlovy Vary mají novou sochu zakladatele města. Po letech příprav se veřejnosti představila nová socha věnovaná Karlu IV. Projekt realizoval Rotary Club Karlovy Vary s podporou města Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, sponzorů a dárců. Jejich jména na sochu přibudou v září, při oslavách 30. výročí obnovení činnosti karlovarského Rotary Clubu.

„Základní myšlenka byla, aby tato socha nebyla sochou rotariánů nebo pár lidí, kteří jsou schopni na to mecenášsky přispět, ale aby to bylo dílo Karlovaráků. Vypsali jsme proto veřejnou sbírkou, aby mohl každý přispět," popsal prezident karlovarského Rotary klubu Jiří Harastej.

Kromě sbírky se ale peníze získávaly i z dražeb uměleckých děl místních výtvarníků nebo z výtěžku dobročinného plesu ve prospěch sochy. Podle Harasteje nyní chybí asi 500 tisíc korun do dosažení částky, která pokryje veškeré náklady. Očekává, že do podzimu se i tento zbytek podaří získat.

Skoro šestimetrová socha se skládá z podstavce z lamel, ve kterých z určitého pohledu vystoupí svatováclavská koruna. Na něm pak stojí také z lamel složená socha Karla IV. na koni. Dnešní instalaci byl přítomen i autor sochy Michal Gabriel, pro kterého je socha pro Karlovy Vary zatím nejmasivnějším dílem.

„Já už jsem se nějaký čas zabýval sochami tvořenými z ocelových lamel, a tak jsem tento princip, v podstatě princip 3D tisku, vrstvení lamel na sebe, využil a ve firmě pana Kaspera jsme vytvořili model. Ten přesvědčil jak mě, tak i komisi, že je to cesta, jakou se vydat. Ta socha má evokovat tradiční pohled na jezdecký pomník, ale zároveň se v určitém úhlu změní na jakýsi celek,“ řekl minulý týden Gabriel.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, socha, Karel IV. představení, Karel IV. Lucemburský, Rotary International, Galerie umění Karlovy Vary, Michal Gabriel, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní náměstí ve Varech zdobí nová socha zakladatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.