Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do zámku ve Valči se téměř po 50 letech vrátila kopie obrazu malíře Karla Škréty

Do zámku ve Valči na Karlovarsku se po téměř padesáti letech vrátila kopie obrazu českého barokního malíře Karla Škréty. Jde o stylizovaný portrét Františka Antonína Berky z Dubé a jeho manželky Luisy Ludoviky Anny, rozené Montecuccoli z roku 1672. Obraz byl kvůli ničivému požáru zámku roky uložen v klášteře v Kladrubech společně s originály cenných soch z dílny předního barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Autor valečské kopie není znám. Originál je možno vidět v Národní galerii v Praze.

„Historie valečského obrazu je stejně pohnutá jako historie celého zámku. Podle dochovaných fotografií obraz visel nad krbem ještě během 2. světové války za majitele hraběte Larische. Na místě vydržel ještě v časech dětského domova, kdy je zachycen na skupinové fotografii korejských dětí, které na zámku pobývaly," řekla zástupkyně kastelána Alena Zemanová.

Zámek pak v 70. letech minulého století významně poškodil požár. Obraz byl zachráněn, tři roky po požáru zrestaurován a trvale uložen, stejně jako originály barokních soch, v klášteře Kladruby na Tachovsku, odkud se nyní vrátil na své původní místo. Obraz našel místo v Braunově sálu. Společně s ním přivezla speciální firma i fresky ze zaniklého města Doupov, z barokního kostela sv. Alžběty, který dnes už neexistuje. Uloženy jsou zatím v depozitáři. Jejich zavěšení se teprve připravuje.

Originály Braunových soch se z Kladrub do Valče vrátily před dvěma lety. Zámek pro ně vytvořil netradiční expozici doplněnou světelnými a zvukovými efekty v historickém objektu bývalé kovárny. Sochy postav řecké mytologie vytvořil Braun pro Valeč kolem roku 1735. V zámeckém parku ve Valči jsou vystaveny i kopie většiny soch. Kopie čtyř z 28 uměleckých děl ale nebyly vůbec zhotoveny a dalších sedm kopií někdo před lety ze zámeckého parku odcizil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karpi, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, památky, výtvarné, Valeč, zámek, Valča, Karel Škréta, Matyáš Bernard Braun, malíř, socha, požár, Kladruby, Národní galerie v Praze, Karlovarský kraj, Dubá, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do zámku ve Valči se téměř po 50 letech vrátila kopie obrazu malíře Karla Škréty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.