Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Historický důl Johannes u Božího Daru vyhlíží po zimě turisty

Historická štola Johannes u Božího Daru na Karlovarsku zahájí návštěvnickou sezonu 1. května. Památka, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, otevře po dvou letech již ve standardním provozu, informovala Blanka Nováková, jednatelka Služeb Boží Dar, která štolu provozuje.

Předchozí dvě turistické sezony jsme zahajovali v důsledku pandemie covidu-19 s měsíčním zpožděním. Opravdu se těšíme na standardní provoz bez restrikcí a omezení pro české i německé návštěvníky,“ uvedla Nováková.

Přípravy na otevření začaly už na začátku dubna.„I přes relativně vysokou sněhovou pokrývku v Krušných horách provádíme technické revize a přípravné práce v krušnohorském podzemí. Tam naštěstí nesněží, za to se musíme vypořádat se zvýšenou hladinou podzemní vody a vlhkostí. V některých štolách se právě v tomto období plní podzemní jezírka, třeba nedaleký Kohlreuter,“ řekla jednatelka.

Návštěvníci si v důlním díle mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, ze základní či velké trasy v časovém rozpětí od 1,5 do 2,5 hodiny. Provozovatelé návštěvníkům doporučují pevnou obuv a teplé oblečení pro teploty kolem sedmi stupňů nad nulou. Během letošní sezony připravuje štola i další aktivity, například při oslavách třetího výročí zápisu na seznam UNESCO nebo na Den památek UNESCO.

Štola Johannes je v údolí Zlatého potoka. Netěžilo se v ní zlato, ale cínové rudy. Loni Služby Boží Dar vybudovaly nové zázemí pro návštěvníky a průvodce přímo u vchodu do dolu. Není tak už nutné s těžkým vybavením vystoupat kopec od silnice ke vchodu do dolu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto božídar.cz

Štítky Památky, Hornictví, Boží Dar, Turistika, Světové dědictví UNESCO, Blanka Nováková, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19, Krušné hory, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický důl Johannes u Božího Daru vyhlíží po zimě turisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.