Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pomník v Olšových Vratech znovu připomíná oběti dvou světových válek

Město Karlovy Vary obnovilo pomník obětem dvou světových válek v Olšových Vratech, které jsou částí lázeňského města. Povalený pomník ležel léta v příkopu a ačkoli se snahy o jeho obnovu objevily už před několika lety, teprve nyní se pomník vrátil na místo uprostřed parku v centru obce.

"V rámci Dne s primátorkou jsem byla oslovena občanem z Olšových Vrat, který s politováním konstatoval, že tu památník je, ale je na několik částí, a bylo by hezké, abychom ho znovu obnovili. Tak jsem požádala radního Martina Duška (ANO), jestli by se tomu mohl věnovat. A dnes, po několika měsících, se povedlo ho obnovit. A je to další pietní místo, které Olšová Vrata a Karlovy Vary mají," řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Připomněla, že se pomník obětem první a druhé světové války znovu odhaluje v době, kdy hrozí další světová válka.

Město pak očistilo kamenný pomník a nechalo vyrobit novou desku, protože ta původní se nedochovala. Kamenný obelisk se pak postavil na nový podstavec. Celkové náklady na obnovu pomníku tak byly malé, jen asi 50 tisíc korun.

Hana Janoušková ze Spolku přátel Olšových Vrat dnes řekla, že pomník připomíná hrozbu války a důležitost toho pěstovat mír, a to od samých základů, jako jsou sousedské vztahy. Historik Jiří Klsák dnes řekl, že na rozdíl od řady podobných připomínek obětem válek, které badatelé zmapovali, o pomníku v Olšových Vratech se publikace nezmiňují. Přesto se muzeu podařilo vypátrat jména obyvatel obce, kteří padli v první a druhé světové válce a jejichž jména zřejmě na původní desce byla. Seznam bude předán zástupcům Spolku přátel Olšových Vrat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky ČR, správa, památky, historie, Karlovy Vary, pomník, světová válka, druhá světová válka, ANO 2011, Martin Dušek, Andrea Pfeffer Ferklová, lázně, Jiří Klsák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomník v Olšových Vratech znovu připomíná oběti dvou světových válek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.