Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet obyvatel v Karlovarském kraji se loni mírně snížil. Přibylo ale přistěhovalců

Na konci minulého roku žilo v kraji 283 161 obyvatel, z toho celých 50,6 procent tvořily ženy. Celkově je to o 1 810 osob méně než v předchozím roce. Migrační číslo se naopak pohybovalo v kladných hodnotách. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Karlovarský kraj je podle počtu obyvatel nejmenším krajem v Česku. Příčinou tohoto poklesu je přirozený úbytek obyvatelstva. Loni se zde narodilo celkem 2619 dětí, zemřelo však 4592 lidí. To je o 14,1 procent více než ve stejném období předchozího roku. Nejvíce úmrtí zaznamenali statistici v kategorii 70 až 79 let, jednalo se o 33,4 procent všech zemřelých v kraji.

Nejvýraznější úbytek obyvatelstva zaznamenali na Sokolovsku, kde nyní žije o 755 lidí méně než v předchozím roce. Oproti tomu k nejnižšímu snížení počtu obyvatel došlo v okrese Karlovy Vary. Tam ve srovnání s předloňskými údaji ubylo pouze 474 osob.

Naopak migrační číslo se pohybovalo v kladných hodnotách. Do kraje se loni přistěhovalo 3335 nových obyvatel. To je o 163 osob více, než kolik se jich vystěhovalo. Téměř 40 procent všech přistěhovalců tvořili cizinci.

Součástí dat, která zveřejnil ČSÚ byly ale například i údaje o nových či zaniklých svazcích. Loni se na území kraje uzavřelo přesně 1313 sňatků, což je meziroční nárůst o 6,6 procent. Spolu s tím mírně poklesla i rozvodovost, a to o 5,8 procent. Zajímavostí je, že celých 61,2 procent novorozenců se narodilo do nemanželských poměrů. To je druhý nejvyšší podíl v zemi. Více nemanželských dětí má už jen Ústecký kraj.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky obyvatelstvo, statistika, počet, Karlovarský kraj, ČR, obyvatel, Český statistický úřad, Česko, okres Sokolov, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel v Karlovarském kraji se loni mírně snížil. Přibylo ale přistěhovalců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.