Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jáchymov vyhlásil další referendum ke stezce v oblacích na Klínovci

Zastupitelé Jáchymova na Karlovarsku vyhlásili již druhé referendum ke stavbě stezky v oblacích Skywalk na Klínovci. Při prvním referendu loni na podzim většina obyvatel prodej městských pozemků, potřebných k výstavbě na nejvyšší hoře Krušných hor, odmítla. Ve druhém referendu budou lidé tentokrát rozhodovat o pronájmu pozemků pro Skywalk. Termín referenda zastupitelé stanovili na pátek 20. května.

Dnes již nevyužívané lesní pozemky na vrcholu Klínovce chce město nabídnout investorům k pronájmu za 2,23 milionu korun za rok. Cena by pak měla v následujících letech zohlednit i růst inflace. V minulém referendu se rozhodovalo o prodeji těchto pozemků za šest milionů korun. Pronájem pozemků na 50 let by podle starosty mohl přinést do obecní kasy při rostoucí inflaci až 250 milionů korun. „Jáchymov potřebuje i jiné prostředky než z rozpočtového určení daní a pronájmy pozemků jsou tou nejlepší možností. Dalším přínosem je vyšší zaměstnanost," doplnil uvedl starosta Bronislav Grulich (TOP 09)

Starosta Grulich horskou atrakci dlouhodobě podporuje. „Máme informaci, že investor chce stavět dál, investoval do toho nemalé peníze. Po dalším jednání jsme s investorem projednali možnost výstavby na pronajatém pozemku. Ale pořád bereme v potaz, že lidé v prvním referendu byli proti, tak si myslíme, že by se měli vyjádřit i nyní," řekl.

Podle opozičního zastupitele a iniciátora petice proti Skywalku Michala Baláže se ale vedení města tímto snaží obejít původní rozhodnutí obyvatel. „Vždy jsem podporoval to, aby si lidé o tom rozhodli sami. Jde nám o to, že ta stezka ovlivní životy lidí na dalších 50 let. Předchozí referendum bylo platné i závazné, lidé byli proti, a oni to chtějí tímto smáznout," řekl. Již předtím opozice upozorňovala, že v souvislosti s nárůstem turistiky se zvýší doprava, hluk i nepořádek, tedy i náklady pro město. Nesouhlasila ani s nabídnutou cenou, která byla podle opozice příliš nízká.

Vyhlásit plebiscit, chtělo vedení města co nejdříve. Původní dubnový termín ale zastupitelé posunuli kvůli očekávanému prodloužení nouzového stavu, který vláda vyhlásila kvůli příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Hlasovat o pronájmu pozemků tedy obyvatelé budou moci až 20. května od 09:00 do 21:00. Opozice navrhovala, spojit referendum s komunálními volbami.

V Jáchymově žije přibližně 2500 lidí. Při minulém referendu přišla k volební urně z celkových 1842 oprávněných voličů asi tisícovka. Proti prodeji pozemků pro stavbu stezky v oblacích bylo 601 z nich. Referendum tak bylo platné a pro zastupitelstvo závazné.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jáchymov

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, Jáchymov, referendum, pozemek, Klínovec, investor, Karlovarský kraj, Krušné hory, TOP 09, Michal Baláž, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jáchymov vyhlásil další referendum ke stezce v oblacích na Klínovci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.